Nature

Jarin etusivulle | Jarin kirjoituksia

Venäjän ja Ukrainan konflikti

 

 

 

Seuraavassa on kirjoitus, jonka lähetin Etelä Suomen sanomat-lehteen. Kyse on Ukrainan ja Venäjän välisestä sodasta, jolla on vaikutuksia tännekin asti. Me kyllä ymmärrämme, että kun Ukraina on ollut itsenäinen valtio, niin silloin Venäjän hyökkäystä voidaan pitää vääränä. Ukrainalla pitäisi olla oikeus puolustautua aseellisesti.

    Kuitenkin, kun tuomitaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan, tulisi jokaisen katsoa ensin omaa elämäänsä. Onko minun elämässäni tai onko yhteiskunnassamme asioita, joista meidän tulisi tehdä parannus ja luopua? On ulkokultaista, jos näemme vain Venäjän tekemät vääryydet, mutta emme halua korjata omassa elämässämme olevia vääriä asenteita. Tämä on kristillisen uskon perusopetuksia. Mielenmuutoksen on ensin lähdettävä itsestämme. Vasta sen jälkeen voimme mahdollisesti huomauttaa muiden tekemistä asioista.

    Toisaalta, en ole kovin vakuuttunut pakotteiden myönteisistä vaikutuksista. Ne voivat saada aikaan enemmän vahinkoa kuin hyvää, vaikka niiden tarkoitus olisi hyvä, eli estää sodankäynti. Voi nimittäin olla niin, että monet venäläiset kokevat muiden vihaavan heitä (vaikka se ei pitäisi lainkaan paikkaansa), ja pakotteet vain lisäävät tätä kierrettä. Venäjälle määrättyjä pakotteita voidaan verrata mielestäni siihen, kun Saksalle Ensimmäisen maailmansodan jälkeen määrättiin ankarat rauhanehdot ja se joutui luopumaan osasta alueistaan sekä maksamaan valtavia sotakorvauksia. Tämä johti Saksassa vihaan, ja oli lopulta ponnahduslauta uudelle sodalle, joka oli entistä tuhoisampi.

   Sama virhe saattaa tapahtua uudelleen, nyt Venäjän kohdalla. Kehitystä on melkein mahdoton pysäyttää, koska läntiset johtajat ovat niin lujasti päättäneet säätää pakotteita Venäjälle. Tottakai olisin mielelläni väärässä tässä asiassa, ja toivoisin sodan loppuvan, mutta yleensä tällaiset toimenpiteet nostattavat lisää vihaa ja kostonhalua. Ihmisluonto on sellainen, eikä Venäjän johtaja Putin ole poikkeus. Me ihmiset olemme sellaisia.

    Toiseksi ylpeys asuu meissä. Vaikka Venäjän johtaja Putin saattaisi katua alettua sotaretkeä, on sitä erittäin vaikea lopettaa ja perua ylpeyden takia. Ymmärtääkseni Putinin on vaikea myöntää virhettään, kuten meidän jokaisen, ja se pitää konfliktia yllä. Sodalle tuskin tulee loppua kovin nopeasti tämän syyn takia.

   Kolmanneksi olen huolissani konfliktin laajenemisesta. Eli kun nyt on säädetty pakotteita mm. niin, että Venäjän koneet eivät pääse Euroopan muihin maihin, näen tämänkin pakotteen erittäin haitallisena. Se nostattaa Venäjällä vihaa ja saa aikaan sen, että Venäjä kohdistaa pian huomionsa näihin maihin. Sillä kun venäläiset kokevat, että heidät torjutaan, on seurauksena konfliktin laajeneminen yhä uusia maita kohtaan. Siksi ajattelen, että läntiset johtajat toimivat väärin tässä asiassa. Heidän tulisi katua virheitään, ja pyrkiä uudelleen rakentamaan ystävälliset ja kunnioittavat suhteet Venäjän johtoon sekä poistaa turhat pakotteet. Jos läntiset johtajat eivät tätä ymmärrä tehdä, voivat seuraukset olla arvaamattomia.

    Tietysti yksi mahdollisuus on, että Venäjällä vaihtuu valta, kun ihmiset alkavat olla tyytymättömiä elintason laskuun ja muihin käytännön ongelmiin. En oikein tiedä Venäjän sisäisestä tilanteesta, ja onko tämä mahdollista, mutta aika näyttää mitä tapahtuu.

    Historia kannattaisi siis ottaa huomioon että myös ihmisluonto. Lisäksi meidän ei tule vihata venäläisiä omassa maassamme eikä muuallakaan. Monet venäläiset itsekin vastustavat sotaa. Ja vaikka eivät vastustaisikaan, on Raamatun opetus se, että meidän tulee rakastaa jopa vihamiehiämme. Jos toimimme tätä periaatetta vastaan, teemme Jumalan edessä vakavan synnin.

    Joka tapauksessa seuraavassa on kirjoitus, jonka lähetin lehteen. Siinä tuodaan esille samoja asioita, joita jo edellä luettelin:

                                                          

Malka ensin pois omasta silmästä

 

Viime aikoina olemme joutuneet vastakkain sen asian kanssa, ettei maailma ole entisensä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut monet pohtimaan, mihin olemme menossa. Nykykehitys ei näytä lainkaan valoisalta.

    Tällä hetkellä monet maat ovat asettamassa Venäjälle kovia pakotteita, ja Suomikin on seuraamassa muita maita tällä alueella. Itse kuitenkin ajattelen, että meidän tulisi ensin noudattaa Raamatun periaatetta: otetaan ensin malka omasta silmästä, sitten vasta voidaan puuttua naapurin toimintaan, kuten Jeesus opetti (Matt 7:5 ”Sinä ulkokullattu, ota ensin malka omasta silmästäsi, ja sitten sinä näet ottaa rikan veljesi silmästä.”). Näen, että myös Suomessa meillä on paljon parannettavaa ja korjattavaa. Esim. YLE on puuhaillut boikottia Venäjän osallistumista vastaan Euroviisuissa. Kuitenkin sama yhtiö on vuosikaudet kannattanut aborttia, joka on todellisuudessa lasten surmaamista. Abortin seurauksena Suomesta puuttuu yli puoli miljoonaa ihmistä. Miten YLE voi väittää edustavansa ihmisoikeuksia, kun se vuosikaudet on ollut pienten lasten ihmisoikeuksia vastaan? Kyseessä on ilmeinen ristiriita ja tekopyhyys.

   Jokaisessa meissä on siis virheitä. Emme ole muita parempia. On ärtymystä, vihaa, kunnianhimoa ja muita vääriä asenteita. Tottakai, jos maailman isoimman valtion johtaja syyllistyy samoihin asioihin, seuraukset ovat aivan eri luokkaa. Tästä on nyt kysymys Ukrainassa.

    Kun nyt asetetaan boikotteja ja katkaistaan yhteyksiä, kannattaa muistaa, että samoja yhteyksiä on myöhemmin vaikea, jopa mahdoton rakentaa uudelleen. Ne johtavat korkeintaan vastapakotteisiin ja muuhun vahingolliseen. Sananlasku sanoo: Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Eli viha saa aikaan vihaa. Jos keskusteluyhteys ja ystävyyssuhteet puretaan, kuten näen nyt tapahtuvan, ollaan menossa tielle, josta on vaikea palata.

   Historia kannattaisi myös ottaa huomioon. Kun Saksalle asetettiin Ensimmäisen maailmansodan jälkeen voittajavaltioiden toimesta äärimmäisen tiukat rauhanehdot, sai se aikaan katkeruutta. Saksa menetti osan alueistaan ja sille määrättiin valtavat sotakorvaukset. Tämä johti siihen, että siemenet uudelle sodalle kylvettiin. Näen, että nykyiset boikottien vaatijat toistavat samaa virhettä, mikä tapahtui vuosikymmeniä sitten.

 

Jari Iivanainen

 

 

Lisää aiheesta:

Raamatun profetioissa viitataan viimeisiin päiviin sekä Jeesuksen tulemukseen. Lue, miten nämä profetiat ovat parhaillaan toteutumassa

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Jeesus on

tie ja totuus

 ja elämä

 

 

  

 

Tartu kiinni iankaikkiseen elämään!

 

Lisää aiheesta:

Raamatun profetioissa viitataan viimeisiin päiviin sekä Jeesuksen tulemukseen. Lue, miten nämä profetiat ovat parhaillaan toteutumassa