Etusivulle

Jarin kirjoituksia

 


 


Tartu kiinni
iankaikkiseen elämään!Jeesus on tie ja
totuus ja elämä


MITÄ RAAMATTU SANOO VIHAPUHEESTA?

 

 

Nykyaikana puhutaan paljon vihapuheesta. Se tarkoittaa asennetta, jossa kirotaan, halveksitaan ja herjataan eri tavalla ajattelevia tai niitä, jotka ovat henkilön tavoitteiden tiellä. Tällainen puhe voi kohdistua poliitikkoihin, viranomaisiin tai tavallisiin kansalaisiin. Usein vihapuheen lausuja voi olla myös täynnä kirousta ja katkeruutta kuten eräässä Raamatun kohdassa on ilmaistu:

 

- (Room 3:13) Heidän kurkkunsa on avoin hauta, kielellänsä he pettävät, kyykäärmeen myrkkyä on heidän huultensa alla;
14. heidän suunsa on täynnä kirousta ja katkeruutta.
 

Muita epäkunnioittava ja halveksiva puhe on kaikesta päätellen myös lisääntynyt. Melko tuore lehtiartikkeli viittaa tähän. Se kertoo, miten lisääntynyt vihapuhe haittaa ihmisten arkea:

 

Lisääntynyt vihapuhe haittaa ihmisten arkea

Vihaseminaari: Musliminaisten välteltävä liikkumistaan. "Kuka tahansa hyvin pukeutunut suomalainen voi sylkeä naamalle."

 

...Vihapuheita kuulee kaduilla, julkisissa kulkuvälineissä, kouluissa, mediassa, sosiaalisessa mediassa ja jopa poliitikkojen suista. Vihapuhe on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti, samoin kuin viharikokset.

- Tilanne näyttää todella huolestuttavalta. Viharikosten määrä lisääntyi viime vuonna 50 prosentilla edellisvuodesta, kertoi poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta Ihmisoikeusliiton järjestämässä Vihapuhe-seminaarissa Helsingissä tiistaina.

   Ongelmalliseksi asian tekee se, etteivät vihapuheen tai viharikoksen kohteeksi joutuneet tee ilmoitusta asiasta. Suurin osa vihapuherikoksista jää pimentoon.

- Ilmapiiri on kiristynyt, ja vihapuhe on lisääntynyt viimeisen viiden vuoden aikana tosi paljon, sanoi kuusivuotiaana Somaliasta Suomeen tullut projektorikoordinaattori Habiba Ali Kirkon Ulkomaanavusta.

   Aikaisemmin hän tiesi, ketä kannattaa varoa julkisilla paikoilla: skinejä ja juoppoja. Nyt kuka tahansa hyvin pukeutunut suomalainen saattaa sylkäistä hänen päälleen... (Etelä-Suomen Sanomat 30.11.2016)

 

Toinen melko tuore artikkeli tai sen otsikko viittaa myös nykyiseen aikaan. Se osoittaa, miten opettajat ovat paineen alla sekä oppilaiden että heidän vanhempiensa taholta. Artikkelissa kerrottiin toisaalla mm. siitä, miten 74,4 % opettajista oli sitä mieltä, että oppilaiden käytös oli huonontunut.

 

Koulu: Opettajiin kohdistuu väkivaltaa, ilkivaltaa, uhkauksia ja vanhempien raivoa, ESS:n kysely paljastaa (Etelä-Suomen Sanomat 23.10.2016)

 

Millaista Suomessa sitten oli aiemmin? Eräs vanha, jo edesmennyt rouva, on kertonut siitä, millaista oli hänen nuoruusvuosinaan. Aikaisempina vuosikymmeninä täällä vallitsi paljon enemmän toisia kunnioittava ilmapiiri kuin nykyisin. Kielenkäyttö oli hienostuneempaa ja toisia arvostavampaa verrattuna nykyaikaan. Kehitys on tältä osin mennyt huonompaan suuntaan:

 

   …Siihen aikaan oli jo tämä levottomuus maailmassa ja sitä oli paljon. Se ei ollut sellaista levottomuutta, että olisi ollut sodan pelko, sitä ei ollut vielä. Ymmärsin, että ihmiskunta on jollakin lailla vieraantunut Jumalasta kauemmaksi. Puhetyyli oli kyllä vielä sellaista hyvin sivistynyttä, ja meillä oli korkeatasoinen moraali. Silloin oli hyvin harvinaista, että olisi jossakin yleisellä paikalla juopoteltu tai kiroiltu. Missä oli pientä juhlaa tai muuta kokoontumista, siellä ei kiroiltu eikä sinne tullut humalaisia. Sellainen käytös katsottiin ala-arvoiseksi. Tämä viina ja kiroilu oli jäänyt Suomen itsenäistymisen aikoihin pois, koska ihmiset olivat herätysaikojen vaikutuksesta lähempänä Jumalaa. Tämä vaikutus näkyi kolmekymmentä- ja vielä neljäkymmentäluvullekin asti. Yleisillä paikoilla ei käytetty mitään rumia puheita eikä törkeätä kieltä. Ihmiset oli kaikki erittäin viisaita käytökseltään, kohteliaita naisille. Väkivaltakin oli hyvin harvinaista. Varsinkin jos naista meni joku lyömään, sitä koko kyläkunta paheksui.

   Myöhemmin sitten tämä väkivalta alkoi lisääntyä. Syyn ymmärsin täysin. Kun ihmiset rupesivat Jumalan hylkäämään ja etääntymään Jumalasta, maailma alkoi niellä nuorisoa. Sielunvihollinen alkoi tuoda omia oppejaan. Ihmiset käyttivät rumaa kieltä, johon ei ollut totuttu ollenkaan. Minun korvaani vieläkin tuntuu pahalta, kun yleiseltä paikalta tai myöhemmin tulleista televisiosta ja radiosta kuuluu kiroilua ja rumia puheita…

   Vastuuntuntoinen ihminen, joka oli elänyt näinä aikakausina, kantoi murhetta sydämessä siitä, mihin ollaan menossa. Kiitos ja ylistys suurelle Jumalalle, että Hän ei ole kansamme keskuudesta antanut kuitenkaan Jumalan sanan hävitä! Nyt alettiin tuhota, myöhemmässä vaiheessa tehtiin kyseenalaiseksi jopa Jumalan olemassaolo! Tämä oli hirvittävää kuunnella sellaisen, jota Jumala oli koko elämän tarkasti ohjannut, koko ajan puhunut, koko ajan selittänyt ja joka ymmärsi tarkasti, että Jumala on varmasti olemassa. Näinkö kauas on kansamme Jumalasta eronnut? Mikä on kansamme kohtalo, jos se näin hylkää Jumalan? (1)

 

Mitä sitten Raamattu sanoo tästä aiheesta? Aikaisempina vuosikymmeninä ja menneinä aikoina eläneet isovanhempamme antoivat suuren arvon Raamatulle ja sen opetuksille, mutta mitä se opettaa tästä aiheesta? Sitä lähdemme seuraavaksi tutkimaan. Aloitamme niistä syistä, mistä vihapuhe johtuu.

 

Sydämen kyllyydestä suu puhuu. Yksi tiivistetyimpiä opetuksia tästä aiheesta ovat Jeesuksen sanat. Hän totesi, että sydämen kyllyydestä suu puhuu. Se tarkoittaa, että ihmisen puhumat sanat osoittavat, millainen hän on sisimmältään. Sanat ovat seuraus hänen sydämensä tilasta, eikä näitä kahta asiaa voi irrottaa toisistaan. Tämän asian pystyy varmasti jokainen käsittämään.

 

- (Matt 12:33-37) Joko tehkää puu hyväksi ja sen hedelmä hyväksi, tahi tehkää puu huonoksi ja sen hedelmä huonoksi; sillä hedelmästä puu tunnetaan.
34. Te kyykäärmeitten sikiöt, kuinka te saattaisitte hyvää puhua, kun itse olette pahoja? Sillä sydämen kyllyydestä suu puhuu.
35. Hyvä ihminen tuo hyvän runsaudesta esille hyvää, ja paha ihminen tuo pahan runsaudesta esille pahaa.
36. Mutta minä sanon teille: jokaisesta turhasta sanasta, minkä ihmiset puhuvat, pitää heidän tekemän tili tuomiopäivänä.
37. Sillä sanoistasi sinut julistetaan vanhurskaaksi, ja sanoistasi sinut tuomitaan syylliseksi."

- (Luuk 6:45) Hyvä ihminen tuo sydämensä hyvän runsaudesta esiin hyvää, ja paha tuo pahastansa esiin pahaa; sillä sydämen kyllyydestä suu puhuu.
 

- (Mark 7:20-23) Ja hän sanoi: "Mikä ihmisestä lähtee ulos, se saastuttaa ihmisen.
21. Sillä sisästä, ihmisten sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, haureudet, varkaudet, murhat,
22. aviorikokset, ahneus, häijyys, petollisuus, irstaus, pahansuonti, jumalanpilkka, ylpeys, mielettömyys.
23. Kaikki tämä paha lähtee sisästä ulos ja saastuttaa ihmisen."
 

- (Room 1:29-30) He ovat täynnänsä kaikkea vääryyttä, pahuutta, ahneutta, häijyyttä, täynnä kateutta, murhaa, riitaa, petosta, pahanilkisyyttä;
30. ovat korvaankuiskuttelijoita, panettelijoita, Jumalaa vihaavaisia, väkivaltaisia, ylpeitä, kerskailijoita, pahankeksijöitä, vanhemmilleen tottelemattomia,
 

Jaakob jatkaa samasta aiheesta. Hän osoittaa, että jos ihmisellä on katkera kiivaus ja riitaisuus sydämessään, ei hän ole ylhäältä tulevan viisauden vallassa, koska ylhäältä tuleva viisaus on sen vastakohta. Katkera kiivaus ja riitaisuus on eräs ilmaus sydämen tilasta:

 

- (Jaak 3:14-17) Mutta jos teillä on katkera kiivaus ja riitaisuus sydämessänne, niin älkää kerskatko älkääkä valhetelko totuutta vastaan.
15. Tämä ei ole se viisaus, joka ylhäältä tulee, vaan se on maallista, sielullista, riivaajien viisautta.
16. Sillä missä kiivaus ja riitaisuus on, siellä on epäjärjestys ja kaikkinainen paha meno.
17. Mutta ylhäältä tuleva viisaus on ensiksikin puhdas, sitten rauhaisa, lempeä, taipuisa, täynnä laupeutta ja hyviä hedelmiä, se ei epäile, ei teeskentele.

 

Entä oma mielenhallintamme? Jos olemme rehellisiä, olemme syyllistyneet siihen, mistä Jaakob kirjoitti. Emme ole aina puhuneet sävyisyyden ja rakkauden hengessä. Lempeillä ihmisillä on tosin eräs etu puolellaan. Heillä ei ole ärtyisyyteen ja vihaan taipuvaista temperamenttia. He eivät koskaan korota ääntään eivätkä kiivastu kuten muilla on tapana. Kuitenkin jokainen joutunee myöntämään, ettei hän ole täydellinen puheessa eikä hillitse kielensä käyttöä. Jaakob kirjoittikin siitä, miten vaikeaa kieltä on kesyttää. Se on levoton ja paha:

 

- (Jaak 3:1-12) Veljeni, älkööt aivan monet teistä pyrkikö opettajiksi, sillä te tiedätte, että me saamme sitä kovemman tuomion.
2. Sillä monessa kohden me kaikki hairahdumme. Jos joku ei hairahdu puheessa, niin hän on täydellinen mies ja kykenee hillitsemään myös koko ruumiinsa.
3. Kun panemme suitset hevosten suuhun, että ne meitä tottelisivat, niin voimme ohjata niiden koko ruumiin.
4. Katso, laivatkin, vaikka ovat niin suuria ja tuimain tuulten kuljetettavia, ohjataan varsin pienellä peräsimellä, minne perämiehen mieli tekee.
5. Samoin myös kieli on pieni jäsen ja voi kuitenkin kerskata suurista asioista. Katso, kuinka pieni tuli, ja kuinka suuren metsän se sytyttää!
6. Myös kieli on tuli, on vääryyden maailma; kieli on se meidän jäsenistämme, joka tahraa koko ruumiin, sytyttää tuleen elämän pyörän, itse syttyen helvetistä.
7. Sillä kaiken luonnon, sekä petojen että lintujen, sekä matelijain että merieläinten luonnon, voi ihmisluonto kesyttää ja onkin kesyttänyt;
8. mutta kieltä ei kukaan ihminen voi kesyttää; se on levoton ja paha, täynnä kuolettavaa myrkkyä.
9. Kielellä me kiitämme Herraa ja Isää, ja sillä me kiroamme ihmisiä, Jumalan kaltaisiksi luotuja;
10. samasta suusta lähtee kiitos ja kirous. Näin ei saa olla, veljeni.
11. Uhkuuko lähde samasta silmästä makeaa ja karvasta vettä?
12. Eihän, veljeni, viikunapuu voi tuottaa öljymarjoja eikä viinipuu viikunoita? Eikä myöskään suolainen lähde voi antaa makeata vettä.
 

Rakkauden puute.

 

- (Matt 5:43-48) Te olette kuulleet sanotuksi: 'Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihollistasi'.

44. Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihollisianne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä vainoavat,

45. että olisitte Isänne lapsia, joka on taivaissa; sillä hän antaa aurinkonsa koittaa niin pahoille kuin hyvillekin, ja antaa sataa niin väärille kuin vanhurskaillekin.

46. Sillä jos te rakastatte niitä, jotka teitä rakastavat, mikä palkka teille siitä on tuleva? Eivätkö publikaanitkin tee samoin?

47. Ja jos te osoitatte ystävällisyyttä ainoastaan veljillenne, mitä erinomaista te siinä teette? Eivätkö pakanatkin tee samoin?

48. Olkaa siis te täydelliset, niinkuin teidän taivaallinen Isänne täydellinen on."

 

- (1 Kor 13:1-4) Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä, mutta minulla ei olisi rakkautta, olisin minä vain helisevä vaski tai kilisevä kulkunen.

2. Ja vaikka minulla olisi profetoimisen lahja ja minä tietäisin kaikki salaisuudet ja kaiken tiedon, ja vaikka minulla olisi kaikki usko, niin että voisin vuoria siirtää, mutta minulla ei olisi rakkautta, en minä mitään olisi.

3. Ja vaikka minä jakelisin kaiken omaisuuteni köyhäin ravinnoksi, ja vaikka antaisin ruumiini poltettavaksi, mutta minulla ei olisi rakkautta, ei se minua mitään hyödyttäisi.

4. Rakkaus on pitkämielinen, rakkaus on lempeä; rakkaus ei kadehdi, ei kerskaa, ei pöyhkeile,

 

Yksi tärkeimpiä syitä, miksi kirotaan, halveksitaan ja herjataan eri tavalla ajattelevia, on tietysti rakkauden puute. Jos ihminen todella rakastaa lähimmäistään, on aivan varma, ettei hän kiroa tai herjaa muita. Tämä jälleen osoittaa jokaisen hengellisen tilan. Ihminen puhuu sydämensä kyllyydestä eli rakkaudettomuudestaan käsin. Jos hän olisi täynnä rakkautta, toimisi hän toisin.

   Lisäksi on hyvä katsoa asiaa hengelliseltä kannalta. Sellainen ihminen, joka vihaa veljeänsä, on tosiasiassa pimeydessä ja erossa Jumalasta vaikka hän muuta väittäisi. Johannes on kirjoittanut:

 

- (1 Joh 2:9-11) Joka sanoo valkeudessa olevansa, mutta vihaa veljeänsä, se on yhä vielä pimeydessä.
10. Joka rakastaa veljeänsä, se pysyy valkeudessa, ja hänessä ei ole pahennusta.
11. Mutta joka vihaa veljeänsä, se on pimeydessä ja vaeltaa pimeydessä, eikä hän tiedä, mihin menee; sillä pimeys on sokaissut hänen silmänsä.

- (Joh 3:14,15) Me tiedämme siirtyneemme kuolemasta elämään, sillä me rakastamme veljiä. Joka ei rakasta, pysyy kuolemassa.
15. Jokainen, joka vihaa veljeänsä, on murhaaja; ja te tiedätte, ettei kenessäkään murhaajassa ole iankaikkista elämää, joka hänessä pysyisi.

- (1 Joh 4:20,21) Jos joku sanoo: "Minä rakastan Jumalaa", mutta vihaa veljeänsä, niin hän on valhettelija. Sillä joka ei rakasta veljeänsä, jonka hän on nähnyt, se ei voi rakastaa Jumalaa, jota hän ei ole nähnyt.
21. Ja tämä käsky meillä on häneltä, että joka rakastaa Jumalaa, se rakastakoon myös veljeänsä.
 

Kunnioituksen puute. Yksi syy, miksi kirotaan, halveksitaan ja herjataan eri tavalla ajattelevia, on kunnioituksen puute. Jos ihminen todella kunnioittaa lähimmäistään, ei hän käytä herjaavaa ja halveksivaa kielenkäyttöä. Lisäksi tällainen ihminen unohtaa seuraavat Raamatun neuvot, joissa meitä kehotetaan kunnioittamaan lähimmäistämme:

 

- (1 Piet 2:17) Kunnioittakaa kaikkia, rakastakaa veljiä, peljätkää Jumalaa, kunnioittakaa kuningasta.
 

- (Room 12:10) Olkaa veljellisessä rakkaudessa helläsydämiset toisianne kohtaan; toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne.

- (Fil 2:3) ettekä tee mitään itsekkyydestä tai turhan kunnian pyynnöstä, vaan että nöyryydessä pidätte toista parempana kuin itseänne
4. ja että katsotte kukin, ette vain omaanne, vaan toistenkin parasta.
 

Kunnioituksen puutteessa on kysymys myös pitempikestoisesta ilmiöstä. Kyseessä ei ole vain hetkellinen vihanpurkaus vaan jatkuvasti vallitseva asenne - halveksiva ja vihainen asenne eri tavalla ajattelevia tai erilaisia ihmisiä kohtaan. Jos olemme syyllistyneet tällaiseen asenteeseen, olemme kuitenkin unohtaneet seuraavat Raamatun opetukset. Niiden mukaan meidän tulee ensin ottaa malka omasta elämästämme eikä korottaa itseämme muiden yläpuolelle:

 

- (Matt 7:1-4) "Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi;
2. sillä millä tuomiolla te tuomitsette, sillä teidät tuomitaan; ja millä mitalla te mittaatte, sillä teille mitataan.
3. Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa omassa silmässäsi?
4. Taikka kuinka saatat sanoa veljellesi: 'Annas, minä otan rikan silmästäsi', ja katso, malka on omassa silmässäsi?
5. Sinä ulkokullattu, ota ensin malka omasta silmästäsi, ja sitten sinä näet ottaa rikan veljesi silmästä.
 

- (Luuk 18:9-14) Niin hän puhui vielä muutamille, jotka luottivat itseensä, luullen olevansa vanhurskaita, ja ylenkatsoivat muita, tämän vertauksen:
10. "Kaksi miestä meni ylös pyhäkköön rukoilemaan, toinen fariseus ja toinen publikaani.
11. Fariseus seisoi ja rukoili itsekseen näin: 'Jumala, minä kiitän sinua, etten minä ole niinkuin muut ihmiset, riistäjät, väärämieliset, huorintekijät, enkä myöskään niinkuin tuo publikaani.
12. Minä paastoan kahdesti viikossa; minä annan kymmenykset kaikista tuloistani.'
13. Mutta publikaani seisoi taampana eikä edes tahtonut nostaa silmiään taivasta kohti, vaan löi rintaansa ja sanoi: 'Jumala, ole minulle syntiselle armollinen'.
14. Minä sanon teille: tämä meni kotiinsa vanhurskaampana kuin se toinen; sillä jokainen, joka itsensä ylentää, alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se ylennetään."
 

- (Room 14:10-13) Mutta sinä, minkätähden sinä tuomitset veljeäsi? Taikka sinä toinen, minkätähden sinä halveksit veljeäsi? Sillä kaikki meidät asetetaan Jumalan tuomioistuimen eteen.
11. Sillä kirjoitettu on: "Niin totta kuin minä elän, sanoo Herra, minun edessäni pitää jokaisen polven notkistuman ja jokaisen kielen ylistämän Jumalaa".
12. Niin on siis meidän jokaisen tehtävä Jumalalle tili itsestämme.
13. Älkäämme siis enää toisiamme tuomitko, vaan päättäkää pikemmin olla panematta veljenne eteen loukkauskiveä tai langetusta.

 

- (Jaak 2:1,9) Veljeni, älköön teidän uskonne meidän kirkastettuun Herraamme, Jeesukseen Kristukseen, olko sellainen, joka katsoo henkilöön.
9. mutta jos te henkilöön katsotte, niin teette syntiä, ja laki näyttää teille, että olette lainrikkojia.

- (Jaak 4:11,12) Älkää panetelko toisianne, veljet. Joka veljeään panettelee tai veljensä tuomitsee, se panettelee lakia ja tuomitsee lain; mutta jos sinä tuomitset lain, niin et ole lain noudattaja, vaan sen tuomari.
12. Yksi on lainsäätäjä ja tuomari, hän, joka voi pelastaa ja hukuttaa; mutta kuka olet sinä, joka tuomitset lähimmäisesi?
 

Vihapuhe ja synti. Nykyaikana on tavallista, ettei puhuta synnistä. Nyt ollaan sen verran "sivistyneitä" ja "edistyneitä", että tämä sana on jäänyt lähes kokonaan pois käytöstä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

   Tästä seuraa kuitenkin eräs ongelma. Silloin joudutaan selittämään pahuus ilman syntiä. Jos pahuus ja muiden kiroaminen ei ole syntiä, mitä se sitten on? Onko se vain ihmisen vajavaisuutta tai ettei hän ole oppinut vielä käytöstapoja?

    Raamatun vastaus on tietysti selvä. Synti on todellista ja se vallitsee koko ihmiskunnassa. Mm. Roomalaiskirjeessä osoitetaan, miten synti tuli maailmaan yhden ihmisen, eli Aadamin kautta. Kyseessä on syntiinlankeemus, josta kerrotaan Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa:

 

- (Room 5:12) Sentähden, niinkuin yhden ihmisen kautta synti tuli maailmaan, ja synnin kautta kuolema, niin kuolema on tullut kaikkien ihmisten osaksi, koska kaikki ovat syntiä tehneet -

 

Raamattu kuitenkin osoittaa, että vaikka syntiinlankeemus koskettaa jokaista ihmistä, tulee jokaisen tehdä parannus ja kääntyä Jumalan puoleen. Tämä ei tarkoita synnittömäksi ja täydelliseksi tulemista, koska paha riippuu meissä jossakin määrin aina kiinni niin kauan kuin olemme tässä ruumiissamme. Sen sijaan se tarkoittaa asennetta, jossa ihminen myöntää väärät tekonsa, tunnustaa ne Jumalalle ja haluaa vastedes elää Jumalan tahdon mukaan kaikilla elämänsä alueilla. Parannuksenteosta eli mielenmuutoksesta syntiin nähden kerrotaan mm. seuraavissa jakeissa:

 

- (Luuk 13:3) Eivät olleet, sanon minä teille, mutta ellette tee parannusta, niin samoin te kaikki hukutte.

 

- (Apt 17:30) Noita tietämättömyyden aikoja Jumala on kärsinyt, mutta nyt hän tekee tiettäväksi, että kaikkien ihmisten kaikkialla on tehtävä parannus.

 

- (Apt 26:19,20) Sentähden, kuningas Agrippa, minä en voinut olla tottelematta taivaallista näkyä,

20. vaan saarnasin ensin sekä Damaskon että Jerusalemin asukkaille, ja sitten koko Juudean maalle ja pakanoille parannusta ja kääntymystä Jumalan puoleen, ja että he tekisivät parannuksen soveliaita tekoja.

 

Mitä parannuksenteko sitten vaikuttaa sillä alueella, jossa on kyse vihapuheesta? Se tarkoittaa, että me pyrimme rakastamaan niitä, joita emme ole rakastaneet ja että kielenkäyttömme on muita kunnioittavaa ja rakentavaa. Raamatussa on lukuisia viittauksia tähän alueeseen, jossa olemme usein aika vajavaisia:

 

- (1 Piet 2:1) Pankaa siis pois kaikki pahuus ja kaikki vilppi ja ulkokultaisuus ja kateus ja kaikki panettelu,

- (Kol 3:9-11) Älkää kostako pahaa pahalla, älkää herjausta herjauksella, vaan päinvastoin siunatkaa; sillä siihen te olette kutsututkin, että siunauksen perisitte.
10. Sillä: "joka tahtoo rakastaa elämää ja nähdä hyviä päiviä, varjelkoon kielensä pahasta ja huulensa vilppiä puhumasta,
11. kääntyköön pois pahasta ja tehköön hyvää, etsiköön rauhaa ja pyrkiköön siihen.

 

- (Tiit 3:1,2) Muistuta heitä olemaan hallituksille ja esivalloille alamaiset, kuuliaiset, kaikkiin hyviin tekoihin valmiit,
2. etteivät ketään herjaa, eivät riitele, vaan ovat lempeitä ja osoittavat kaikkea sävyisyyttä kaikkia ihmisiä kohtaan.
 

- (2 Tim 2:23-25) Mutta vältä tyhmiä ja taitamattomia väittelyjä, sillä tiedäthän, että ne synnyttävät riitoja.
24. Mutta Herran palvelijan ei sovi riidellä, vaan hänen tulee olla lempeä kaikkia kohtaan, kyetä opettamaan ja pahaa kärsimään;
25. hänen tulee sävyisästi ojentaa vastustelijoita; ehkäpä Jumala antaa heille mielenmuutoksen, niin että tulevat tuntemaan totuuden
 

- (Jaak 1:26) Jos joku luulee olevansa jumalanpalvelija, mutta ei hillitse kieltään, vaan pettää sydämensä, niin hänen jumalanpalveluksensa on turha.

- (Jaak 4:11,12) Älkää panetelko toisianne, veljet. Joka veljeään panettelee tai veljensä tuomitsee, se panettelee lakia ja tuomitsee lain; mutta jos sinä tuomitset lain, niin et ole lain noudattaja, vaan sen tuomari.
12. Yksi on lainsäätäjä ja tuomari, hän, joka voi pelastaa ja hukuttaa; mutta kuka olet sinä, joka tuomitset lähimmäisesi?
 

- (Ef 4:29,31,32) Mikään rietas puhe älköön suustanne lähtekö, vaan ainoastaan sellainen, mikä on rakentavaista ja tarpeellista ja on mieluista niille, jotka kuulevat.
31. Kaikki katkeruus ja kiivastus ja viha ja huuto ja herjaus, kaikki pahuus olkoon kaukana teistä.
32. Olkaa sen sijaan toisianne kohtaan ystävällisiä, hyväsydämisiä, anteeksiantavaisia toinen toisellenne, niinkuin Jumalakin on Kristuksessa teille anteeksi antanut.

- (Kol 3:8) Mutta nyt pankaa tekin pois ne kaikki: viha, kiivastus, pahuus, herjaus ja häpeällinen puhe suustanne.

- (1 Tim 2:8) Minä tahdon siis, että miehet rukoilevat, joka paikassa kohottaen pyhät kädet ilman vihaa ja epäilystä;

- (Jaak 1:19,20) Te tiedätte sen, rakkaat veljeni. Mutta olkoon jokainen ihminen nopea kuulemaan, hidas puhumaan, hidas vihaan;
20. sillä miehen viha ei tee sitä, mikä on oikein Jumalan edessä.

- (2 Moos 20:16) Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.

- (2 Moos 23:1-3) "Älä levitä valheellista huhua, äläkä anna apuasi syylliselle rupeamalla vääräksi todistajaksi.
2. Älä ole joukon mukana tekemässä pahaa, äläkä todista riita-asiassa niin, että taivut joukon mukaan ja väännät oikean vääräksi.
3. Älä ole puolueellinen alhaisen hyväksi hänen asiassansa.
 

- (2 Moos 22:28) Jumalaa älä herjaa, ja kansasi ruhtinasta älä kiroa.
 

- (3 Moos 19:16) Älä liiku panettelijana kansasi keskellä äläkä vaani lähimmäisesi verta. Minä olen Herra.
 

- (Ps 34:13-15) Kuka oletkin, joka elää tahdot ja rakastat elämän päiviä, nauttiaksesi onnea:
14. varjele kielesi pahasta ja huulesi vilppiä puhumasta;
15. vältä pahaa ja tee hyvää, etsi rauhaa ja pyri siihen.

- (San10:12) Viha virittää riitoja, mutta rakkaus peittää rikkomukset kaikki.

- (San 10:18,19) Joka salavihaa pitää, sen huulilla on valhe, ja joka parjausta levittää, on tyhmä.
19. Missä on paljon sanoja, siinä ei syntiä puutu; mutta joka huulensa hillitsee, se on taitava.

- (San 11:12) Mieltä vailla on, joka lähimmäistänsä halveksii, mutta ymmärtäväinen mies on vaiti.
 

- (San19:5,9) Väärä todistaja ei jää rankaisematta, ja joka valheita puhuu, se ei pelastu.
9. Väärä todistaja ei jää rankaisematta, ja joka valheita puhuu, se hukkuu.
 

Vaikutus iankaikkisuuteen. Joskus ajattelemme, ettei ole niin väliä, mitä puhumme. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa Raamatun valossa. Sen mukaan sanamme vaikuttavat aina iankaikkisuuteen asti, koska jokainen tuomitaan niiden sanojen mukaan, jotka hän on lausunut. Jeesus jopa sanoi, että meidän on tehtävä tili jokaisesta turhasta sanasta. Turhia sanoja ovat nimenomaan kaikki sellaiset sanat, joissa haukutaan, kiroillaan ja halveksitaan muita ihmisiä kuten vihapuheessa tapahtuu. Tietysti siihen sisältyvät muutkin turhat sanat:

 

- (Matt 5:21,22) Te olette kuulleet sanotuksi vanhoille: 'Älä tapa', ja: 'Joka tappaa, se on ansainnut oikeuden tuomion'.
22. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka vihastuu veljeensä, on ansainnut oikeuden tuomion; ja joka sanoo veljelleen: 'Sinä tyhjänpäiväinen', on ansainnut suuren neuvoston tuomion; ja joka sanoo: 'Sinä hullu', on ansainnut helvetin tulen.
 

- (Matt 12: 36,37) Mutta minä sanon teille: jokaisesta turhasta sanasta, minkä ihmiset puhuvat, pitää heidän tekemän tili tuomiopäivänä.
37. Sillä sanoistasi sinut julistetaan vanhurskaaksi, ja sanoistasi sinut tuomitaan syylliseksi."
 

- (Jaak 3:1,2) Veljeni, älkööt aivan monet teistä pyrkikö opettajiksi, sillä te tiedätte, että me saamme sitä kovemman tuomion.
2. Sillä monessa kohden me kaikki hairahdumme. Jos joku ei hairahdu puheessa, niin hän on täydellinen mies ja kykenee hillitsemään myös koko ruumiinsa.
 

- (Gal 5:19-21) Mutta lihan teot ovat ilmeiset, ja ne ovat: haureus, saastaisuus, irstaus,
20. epäjumalanpalvelus, noituus, vihamielisyys, riita, kateellisuus, vihat, juonet, eriseurat, lahkot,
21. kateus, juomingit, mässäykset ja muut senkaltaiset, joista teille edeltäpäin sanon, niinkuin jo ennenkin olen sanonut, että ne, jotka semmoista harjoittavat, eivät peri Jumalan valtakuntaa.

 

- (Ef 5:3-7) Mutta haureutta ja minkäänlaista saastaisuutta tai ahneutta älköön edes mainittako teidän keskuudessanne - niinkuin pyhien sopii -
4. älköön myös rivoutta tai tyhmää lorua tai ilvehtimistä, jotka ovat sopimattomia, vaan paremmin kiitosta.
5. Sillä sen te tiedätte ja tunnette, ettei yhdelläkään haureellisella eikä saastaisella eikä ahneella - sillä hän on epäjumalanpalvelija - ole perintöosaa Kristuksen ja Jumalan valtakunnassa.
6. Älköön kukaan pettäkö teitä tyhjillä puheilla, sillä semmoisten tähden kohtaa Jumalan viha tottelemattomuuden lapsia;
7. älkää siis olko niihin osallisia heidän kanssaan.
 

Entä valhepuhe? Nykyaikana puhutaan valeuutisista, joita levitetään netissä ja tiedotusvälineissä. Samoin valhe saattaa olla yleistä ihmisten välisessä kanssakäymisessä. Mitä Raamattu sitten sanoo tästä aiheesta? Sen mukaan ne, jotka valhetta rakastavat ja tekevät, jäävät Jumalan valtakunnan ulkopuolelle. He joutuvat helvettiin kuten voidaan nähdä seuraavista jakeista. Ota hyvä lukija tämä varoitus vastaan ja käänny sen tähden ajoissa Jumalan puoleen syntisi tunnustaen, ettei sinulle kävisi huonosti:

 

- (Ilm 21:8,27) Mutta pelkurien ja epäuskoisten ja saastaisten ja murhaajien ja huorintekijäin ja velhojen ja epäjumalanpalvelijain ja kaikkien valhettelijain osa on oleva siinä järvessä, joka tulta ja tulikiveä palaa; tämä on toinen kuolema."
27. Eikä sinne ole pääsevä mitään epäpyhää eikä ketään kauhistusten tekijää eikä valhettelijaa, vaan ainoastaan ne, jotka ovat kirjoitetut Karitsan elämänkirjaan.

- (Ilm 22:14,15) Autuaat ne, jotka pesevät vaatteensa, että heillä olisi valta syödä elämän puusta ja he pääsisivät porteista sisälle kaupunkiin!
15. Ulkopuolella ovat koirat ja velhot ja huorintekijät ja murhaajat ja epäjumalanpalvelijat ja kaikki, jotka valhetta rakastavat ja tekevät.
 

Viimeiset päivät ja vihapuhe. Kun ovat kyseessä viimeiset päivät ennen Jeesuksen tulemusta, opetti Jeesus niiden muistuttavan Nooan ja Lootin päiviä - eli päiviä, joille oli ominaista ylikorostunut seksuaalisuus ja väkivalta. Lisäksi viimeisten päivien ihmiset olisivat yhtä valmistumattomia tulevaan kuin oltiin Nooan ja Lootin päivinä:

 

- (Luuk 17:26-30)  Ja niinkuin kävi Nooan päivinä, niin käy myöskin Ihmisen Pojan päivinä:

27. he söivät, joivat, naivat ja menivät miehelle, aina siihen päivään asti, jona Nooa meni arkkiin; ja vedenpaisumus tuli ja hukutti heidät kaikki.

28. Niin myös, samoin kuin kävi Lootin päivinä: he söivät, joivat, ostivat, myivät, istuttivat ja rakensivat,

29. mutta sinä päivänä, jona Loot lähti Sodomasta, satoi tulta ja tulikiveä taivaasta, ja se hukutti heidät kaikki,

30. samoin käy sinä päivänä, jona Ihmisen Poika ilmestyy.

 

Yksi merkki viimeisistä päivistä on myös luopumus, josta Paavali ennusti sanoen: "Älkää antako kenenkään vietellä itseänne millään tavalla. Sillä se päivä ei tule, ennenkuin luopumus ensin tapahtuu ja laittomuuden ihminen ilmestyy, kadotuksen lapsi" (2 Tess 2:3)

   Mitä tulee tähän merkkiin, voi sen todella sanoa toteutuneen. Vielä isovanhempiemme aikana ja sitä ennen kunnioitettiin yleisesti Jumalaa luojana sekä kristillisiä moraaliarvoja, mutta nyt niitä pidetään halpana ja niistä on luovuttu. Sen sijaan nykyajan sankareita ovat seuraavankaltaiset henkilöt:

 

٠ Abortin puolustajia pidetään sankareina, vaikka tosiasiassa kyseessä on äidin oikeus tappaa lapsensa. Tämä asia ei muutu oikeaksi, vaikka miljardi ihmistä marssisi sen puolesta ihmisoikeuksien nimissä.

٠ Vapaan seksin puolustajia pidetään sankareina, vaikka he tosiasiassa tuhoavat perheitä ja lapset joutuvat eroon vanhemmistaan itsekkyyden takia. Ominaista nykyajalle myös on, että ylpeillään sillä, ettei TV-ohjelmissa ole samanlaista sensuuria kuin aikaisemmin.

٠ Homoseksuaalisten suhteiden puolesta on myös marssittu kuten abortin puolesta, ja tämän asian puolustajia pidetään sankareina kuten abortin puolustajia aikanaan.

٠ Evoluutioteorian ja naturalististen maailmansyntyteorioiden puolustajia pidetään sankareina, vaikka näiden asioiden puolesta ei ole suoria todisteita. Monet älymystön edustajat ovat täysin tietämättömiä näiden teorioiden heikkouksista, koska he eivät ole ottaneet asioista selvää.

 

Sitten takaisiin Raamatun ennustuksiin koskien kehitystä viimeisinä päivinä. Aiheeseen liittyy myös toinen Paavalin ennustus (katso alla!). Hän ennusti siitä, että viimeisten päivien ihmiset ovat hyvän vihamiehiä - asia, joka todella on totta edellisten esimerkkien valossa ja johon suuntaan on koko ajan menty lainsäädännön alueella ja yleisessä mielipiteessä. Kehitys ilmenee myös siinä, että jos joku on eri mieltä abortista ja listassa mainituissa asioista, häntä saatetaan pitää eräänlaisena ääri-ihmisenä. Ei oteta huomioon sitä, että isovanhempamme ja esivanhempamme pitivät samoja asioita yleisesti väärinä. Onko nykyinen sukupolvi siis moraalisesti parempi kuin isovanhempamme ja esivanhempamme olivat? Tuskinpa.

   Entä sitten vihapuhe? On mielenkiintoista, että myös siitä on ennustettu samassa ennustuksessa. Se tulisi olemaan erityisesti viimeisten päivien yksi merkki. Silloin ihmiset tulisivat olemaan herjaajia, rakkaudettomia ja panettelijoita kuten Paavali ennusti. Ja kuten todettiin, on kehitystä tähän suuntaan tapahtunut vähitellen. Nykyaikana ei kunnioiteta ihmisiä niin paljon kuin menneinä vuosikymmeninä. Tämä tuotiin esille jo aiemmin.

 

- (2 Tim 3:1-5) Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja.
2. Sillä ihmiset ovat silloin itserakkaita, rahanahneita, kerskailijoita, ylpeitä, herjaajia, vanhemmilleen tottelemattomia, kiittämättömiä, epähurskaita,
3. rakkaudettomia, epäsopuisia, panettelijoita, hillittömiä, raakoja, hyvän vihamiehiä,
4. pettureita, väkivaltaisia, pöyhkeitä, hekumaa enemmän kuin Jumalaa rakastavia;
5. heissä on jumalisuuden ulkokuori, mutta he kieltävät sen voiman. Senkaltaisia karta.
 

 

Nykyajan kehitys ja 1920-1930 luvun Saksa. Kun nykyaikana on tapahtunut kehitystä moraalin alueella, on eräissä niistä merkillisiä yhteyksiä siihen kehitykseen, joka vallitsi ennen natseja ja heidän aikanaan. Nykyajan ihmiset pitävät jotenkin mahdottomana, että samanlainen yhteiskunnan muutos voisi tapahtua kuin aikanaan natsi-Saksassa. He pitävät Saksassa tapahtunutta kehitystä jotenkin irrallisena asiana, mutta näin ei pitäisi ajatella. Sillä nykyaikana ajetaan ja kannatetaan aivan samanlaisia asioita, jotka johtivat tunnettuihin seurauksiin vuosikymmeniä sitten. Jos kerran lähdetään väärään suuntaan, on siltä vaikea palata. On tärkeää painottaa, että natsi-Saksan aatteetkaan eivät tulleet yhtäkkiä tyhjästä, vaan niitä oli edeltänyt pitempiaikainen kehitys

   Ensinnäkin eutanasia. Se oli ominaista natsi-Saksalle, mutta sama aate on saanut nykyaikanakin yhä enemmän kannatusta. Kuitenkaan tämä aate ei alkanut natsien toimesta, vaan sitä kannatettiin jo ennen heitä varsinkin Saksan älymystön piirissä ja yliopistoissa. Natsien osuus oli siinä, että he jatkoivat propagandaa asian puolesta ja lopulta se johti ensin vammaisten surmaamiseen. Sen jälkeen surmattiin muita ihmisiä.

   Toinen asia mistä natsit ovat tunnettuja, oli juutalaisvastaisuus. Se alkoi ensin juutalaisvastaisella propagandalla ja juutalaisiin liikkeisiin kohdistuneilla boikoteilla johtaen lopulta tunnettuihin seurauksiin. Entä nykyaika? On merkittävää, että nykyaikana ajetaan samanlaista taloudellista saartoa maailman ainoata juutalaisvaltiota, Israelia vastaan - tämä huolimatta siitä, vaikka vähemmistöjen asema on tässä maassa parempi kuin missään muualla Lähi-idässä. Historia toistuu tässä mielessä ja nykyaikana kylvetään samanlaisia siemeniä kuin mitä aikanaan kylvettiin ennen natsi-Saksaa ja sen hallinnon aikana.

   Kolmas asia on uskonnonvastaisuus. Ennen natsi-Saksan hallintoa oli ominaista eutanasia-kannatuksen ja antisemitismin lisäksi uskonnonvastaisuus, aivan kuten nykyaikanakin. Kristillinen usko menetti merkitystään kun taas ateistinen maailmankatsomus ja moraali voittivat alaa ihmisten mielissä. Seuraava lainaus vuodelta 1934 julkaistusta kirjasta osoittaa kehityksen suunnan juuri ennen Toista maailmansotaa:

 

Ajoittain on useissa maissa sodan jälkeen esiintynyt kirkosta luopumisen joukkoliikkeitä. Niinpä Saksassa v. 1920 erosi evankelisista kirkoista 305 000 henkeä. Tämä kirkosta pakeneminen on jatkunut. Vuonna 1930 luopui yksistään Berliinissä 59 225 henkilöä luterilaisesta kirkosta, puhumattakaan niistä katolisista ja juutalaisista, jotka hylkäsivät isiensä uskon… Meidän ei tarvitse paljon mainita yhdeksännentoista vuosisadan jumalankielteisten aatteiden leviämisestä. Riittää kun sanomme, että niiden luku on suunnattomasti kasvanut, jotka julkisesti tunnustavat tai hiljaisesti hyväksyvät Jumalan ehdottoman olemattomuuden. Jotkut oppineina pidetyt miehet väittävät nykyaikaisen tieteen tekevän uskon Jumalaan mahdottomaksi. He joko kokonaan lakkaavat uskomasta Jumalaan tai esittävät, että ”tiede vaatii uutta käsitystä Jumalasta”. Tämä Jumalan kieltäminen alkaa lasten keskuudessa koulussa. Muutamissa kaupungeissa tuhannet 6-14-vuotiaat lapset, aivan alaluokilta alkaen, ovat kulkeneet pitkin katuja kantaen seuraavanlaisia julisteita: ”Pois Jumala kouluista”, ”Alas jumala-taikausko”, ”Uskonto on nukutusainetta” jne. (2)

 

 

Hyvä lukija! Kun on kyseessä yhteiskunnan kehitys, ei se suinkaan ole yllätys Jumalalle. Hän on tiennyt kaiken etukäteen, joten mikään ei yllätä häntä. Hän on kaiken yläpuolella ja on myös luonut kaiken. Käänny sen tähden elävän Jumalan puoleen ja tunnusta syntisi! Kukaan meistä ei ole täydellinen ja usein epäonnistumme, mutta kun käännymme Jumalan puoleen syntimme tunnustaen, annetaan ne meille anteeksi:

 

- (Luuk 15:18-20) Minä nousen ja menen isäni tykö ja sanon hänelle: Isä, minä olen tehnyt syntiä taivasta vastaan ja sinun edessäsi

19. enkä enää ansaitse, että minua sinun pojaksesi kutsutaan; tee minut yhdeksi palkkalaisistasi.'

20. Ja hän nousi ja meni isänsä tykö. Mutta kun hän vielä oli kaukana, näki hänen isänsä hänet ja armahti häntä, juoksi häntä vastaan ja lankesi hänen kaulaansa ja suuteli häntä hellästi.

- (1 Joh 1:9) Jos me tunnustamme syntimme, on hän uskollinen ja vanhurskas, niin että hän antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.

 

Ymmärrä myös, että sinulle on valmistettu syntien anteeksiantamus. Se tapahtuu ainoastaan Jumalan pojan, Jeesuksen Kristuksen kautta. Kun käännyt hänen puoleensa ja toivotat hänet tervetulleeksi ja elämäsi Herraksi, saat silloin lahjaksi syntien anteeksiantamuksen ja iankaikkisen elämän:

 

- (Joh 5:39,40) Te tutkitte kirjoituksia, sillä teillä on mielestänne niissä iankaikkinen elämä, ja ne juuri todistavat minusta;

40. ja te ette tahdo tulla minun tyköni, että saisitte elämän.

- (Apt 13:38) Olkoon siis teille tiettävä, miehet ja veljet, että hänen kauttansa julistetaan teille syntien anteeksiantamus

 

Niinpä jos olet kääntynyt Jeesuksen Kristuksen puoleen ja vastaanottanut hänet elämääsi, on sinulla silloin Jumalan lapseus ja iankaikkinen elämä. Sinulla on tämä elämä huolimatta siitä, miltä sinusta tällä hetkellä tuntuu. Älä vain perusta pelastusvarmuuttasi omiin vaihteleviin tunteisiisi, vaan Raamatun sanaan ja Jeesukseen Kristukseen, koska eihän laivan ankkuriakaan heitetä koskaan laivan sisään vaan aina sen ulkopuolelle.

                                        

- (Joh 1:12) Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä,

- (1 Joh 5:11-13) Ja tämä on se todistus: Jumala on antanut meille iankaikkisen elämän, ja tämä elämä on hänen Pojassansa.

12. Jolla Poika on, sillä on elämä; jolla Jumalan Poikaa ei ole, sillä ei ole elämää.

13. Tämän minä olen kirjoittanut teille, jotka uskotte Jumalan Pojan nimeen, tietääksenne, että teillä on iankaikkinen elämä.

 

PELASTUSRUKOUS: Herra, Jeesus, käännyn sinun puoleesi. Tunnustan, että olen tehnyt syntiä sinua vastaan ja etten ole elänyt sinun tahtosi mukaan. Tahdon kuitenkin kääntyä synneistäni ja seurata sinua koko sydämestäni. Ja uskon myös, että syntini ovat anteeksiannetut sinun sovitustyösi kautta ja että olen sinun kauttasi saanut iankaikkisen elämän. Kiitän siitä pelastuksesta, jonka olet minulle lahjoittanut. Amen.

 

 

 

VIITTAUKSET:

 

1. Kerttu Kalmari: Jumalan ihmeitä, s. 12,19,25

2. L.H. Christian: Kylvöä ja satoa, s. 114,115

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
free hit counters