Nature

Jarin etusivulle | Jarin kirjoituksia

Spiritismi

 

 

Meediot, kanavointi, kummitusilmiöt, automaattikirjoitus. Lue, miksi ei kannata uskoa, että voimat näiden ilmiöiden takana ovat hyviä, vaan että kyseessä on petos

 

 

Edellisessä luvussa puhuttiin yhteydestä ufoihin ja humanoideihin. Puhuttiin siitä, miten jotkut henkilöt uskovat nähneensä näitä avaruusaluksia ja myös olleensa yhteydessä niiden haltijoihin. Toiset heistä uskovat vieläpä saaneensa näiltä olennoilta erityisiä sanomia välitettäväksi ihmiskunnalle - sanomia, jotka yleensä kuitenkin ovat melko tavanomaisia.

   Kun on kyseessä spiritismi ja yhteys rajan taakse, on siinäkin kyse samanlaisesta asiasta. Spiritismissäkin uskotaan lähipiirissä, aivan ympärillämme, olevan muutakin kuin vain pelkkää ilmaa; eli vainajien henkiä, joihin voidaan olla yhteydessä vastaanottaen niiltä sanomia ja myös toimittaen niitä heille.

   Monet arvelevatkin olleensa yhteydessä sukulaisiinsa ja lähiomaisiinsa, saaden viestejä heiltä. Toiset taas uskovat olleensa yhteydessä tunnettuihin poismenneisiin julkisuuden henkilöihin kuten Napoleoniin, Picassoon, Carl Jungiin, faaraoihin, kuninkaisiin tai jopa Uudessa testamentissa mainittuihin henkilöihin. Huippuna voitaneen pitää edesmennyttä tunnettua meediota, Arthur Fordia, jonka väitetään olleen rajan taakse yhteydessä noin 8000 poismenneeseen henkilöön.

   Mutta onko mahdollista, että tässä kuten ufoilmiössä on kyse vain petoksesta? Monet näiden asioiden kanssa tekemisissä olevat ihmiset eivät ota huomioon tätä mahdollisuutta, mutta ehkä se on suuri virhe heidän kohdallaan.

   Katsommekin tätä asiaa tulevilla riveillä lähinnä siltä kannalta, että on henkimaailma, joka yrittää saattaa ihmisiä eroon Jumalasta ja eksyttää heitä. Katsomme sitä mm. seuraavien seikkojen valossa:

 

• On henkimaailma

• Miksi tarvitaan meedio?

• Käytännön havaintoja

• Mitä Raamattu sanoo kuolleiden olinpaikoista?

• "Yhteydessä vain hyviin henkiin"

• Mistä kummitusilmiöt johtuvat?

 

On henkimaailma. Jos lähdemme syistä, miksi kannattaa epäillä petoksen mahdollisuutta myös spiritismin kuten ufojen alueella, on varmasti ensimmäinen syy siihen, että Raamattu niin useissa paikoissa viittaa pahaan henkimaailmaan, joka on olemassa. Siihen ovat viitanneet Jeesus ja apostolit kuin myös useat eri kirjat Raamatussa. Seuraavassa muutamia tällaisia paikkoja:

 

- (Ef 2:1,2) Ja Jumala on eläviksi tehnyt teidät, jotka olitte kuolleet rikoksiinne ja synteihinne,

2. joissa te ennen vaelsitte tämän maailman menon mukaan, ilmavallan hallitsijan, sen hengen hallitsijan, mukaan, joka nyt tekee työtään tottelemattomuuden lapsissa,

 

- (Ef 6:12) Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan, pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa.

 

- (Joh 14:30) En minä enää puhu paljoa teidän kanssanne, sillä maailman ruhtinas tulee, ja minussa hänellä ei ole mitään.

 

- (1 Piet 5:8,9) Olkaa raittiit, valvokaa. Teidän vastustajanne, perkele, käy ympäri niinkuin kiljuva jalopeura, etsien, kenen hän saisi niellä.

9. Vastustakaa häntä lujina uskossa, tietäen, että samat kärsimykset täytyy teidän veljiennekin maailmassa kestää.

 

- (Matt 12:43-45) Kun saastainen henki lähtee ihmisestä, kuljeksii se autioita paikkoja ja etsii lepoa, eikä löydä.

44. Silloin se sanoo: 'Minä palaan huoneeseeni, josta lähdin.' Ja kun se tulee, tapaa se huoneen tyhjänä ja lakaistuna ja kaunistettuna.

45. Silloin se menee ja ottaa mukaansa seitsemän muuta henkeä, pahempaa kuin se itse, ja ne tulevat sisään ja asuvat siellä. Ja sen ihmisen viimeiset tulevat pahemmiksi kuin ensimmäiset. Niin käy myös tälle pahalle sukupolvelle."

 

- (Apt 5:16) Myöskin kaupungeista Jerusalemin ympäriltä tuli paljon kansaa, ja he toivat sairaita ja saastaisten henkien vaivaamia, ja ne kaikki tulivat parannetuiksi.

 

- (Apt 8:7) Sillä monista, joissa oli saastaisia henkiä, ne lähtivät pois huutaen suurella äänellä; ja moni halvattu ja rampa parani.

 

Mitä sitten tulee siihen mahdollisuuteen, että me voisimme joutua henkilökohtaisesti petetyksi sielunvihollisen taholta, niin kiistävät useimmat todennäköisesti jyrkästi tämän väitteen arvon omalla kohdallaan. He eivät missään nimessä pidä mahdollisena, että he voisivat tulla petetyiksi millään elämänsä alueella.

   Kuitenkin on hyvä ottaa huomioon Jeesuksen sanat, jotka hän puhui sielunvihollisesta. Hän nimittäin osoitti, että perkele on valhettelija ja sen isä, joka voi pettää meitä tälläkin alueella. Sen tärkein voima on petoksessa ja hän haluaa vain eksyttää ihmisiä sekä tuhota heidän elämänsä. Jos sen tähden et edes ota tätä mahdollisuutta huomioon ja torjut sen jyrkästi, et varmastikaan tee viisaasti tässä asiassa:

 

- (2 Kor 11:14) Eikä ihme; sillä itse saatana tekeytyy valkeuden enkeliksi.

 

- (2 Kor 4:3,4) Mutta jos meidän evankeliumimme on peitossa, niin se peite on niissä, jotka kadotukseen joutuvat,

4. niissä uskottomissa, joiden mielet tämän maailman jumala on niin sokaissut, ettei heille loista valkeus, joka lähtee Kristuksen kirkkauden evankeliumista, hänen, joka on Jumalan kuva.

 

- (Joh 8:44) Te olette isästä perkeleestä, ja isänne himoja te tahdotte noudattaa. Hän on ollut murhaaja alusta asti, ja totuudessa hän ei pysy, koska hänessä ei totuutta ole. Kun hän puhuu valhetta, niin hän puhuu omaansa, sillä hän on valhettelija ja sen isä.

 

- (Joh 10:10) Varas ei tule muuta kuin varastamaan ja tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut, että heillä olisi elämä ja olisi yltäkylläisyys.

 

Miksi tarvitaan meedio? Jos jatkamme syitä, miksi epäillä petoksen mahdollisuutta spiritismin alueella, on yksi sellainen se, miksi tarvitaan meedio välittämään viestejä? Miksi oletettujen kuolleiden on toimitettava viestejä jonkin välittäjän kautta kuin että tämä yhteys toteutuisi jokaisen kohdalla erikseen?

   Tämä kysymys on aiheellinen, koska jos joku meille rakas, esim. vaimo, isä, äiti, lapsi tai joku muu läheinen haluaisi olla meihin yhteydessä, niin varmasti hän puhuisi meille suoraan eikä minkään välittäjän kautta. Välittäjän sotkeminen asiaan olisi epätodennäköistä, koska eihän näin tapahtunut maan päällä ollessakaan, kun henkilöt olivat vielä elossa. Se, että välittäjiä kuitenkin tarvitaan, tuntuu olevan osoitus vain siitä, ettei kyseessä olla todellisessa yhteydessä läheisiin.

   Toinen huomio, mikä voidaan tehdä itse meedioiden kohdalla, on tausta, miten heistä on tullut meedioita. Tapa, jolla useimmat heistä ovat ajautuneet meedioiksi, on yleensä aina samanlainen: he ovat harjoittaneet jotakin itämaisen mietiskelyn muotoa. (Tosin aakkoslauta on myös hyvin usein aloittelevien meedioiden taustalla). He ovat ehkä harjoittaneet sitä vuosikausia tai joskus lyhyempiä aikoja, mutta yleensä lopputulos on sama: he ovat jossain vaiheessa joutuneet henkiolennon valtaan, joka on alkanut puhua heidän kauttaan. Niinpä Kenneth R. Wade kirjoittaa asiasta kirjassaan "Uuden aikakauden salaisuudet: new age" (s. 137). Hän toteaa, että lähes kaikki hänen tuntemansa kanavat ja meediot alkoivat toimintansa jonkun itämaisen mietiskelymuodon kautta:

 

"Tutkimistani kanavista ja meedioista lähes jokainen sai ensimmäisen kerran yhteyden henkioppaaseensa harjoittaessaan itämaisen mietiskelyn jotakin muotoa. Myös shamaanit käyttävät yleensä jotakin loitsua tai mantraa päästäkseen transsiin, jossa he voivat saada yhteyden henkimaailmaan."

 

Se, mitä nämä meediot eivät kuitenkaan ota huomioon, on se, että heistä on todellisuudessa tullut kuin automaatteja, joita pahat henget voivat käyttää hyväkseen ja toimia heidän kauttaan. Raphael Gassonin lausunto viittaa samaan asiaan. Tärkeäksi hänen lausuntonsa tekee se, että hän itsekin oli entinen meedio, joka julisti muille "ilosanomaa" siitä, että "kuolemaa ei ole":

 

"Meedioksi aikovan on opittava rentouttamaan ruumiinsa ja keskittämään ajatuksensa yhteen pisteeseen, kunnes hän saavuttaa passiivisen, itsehypnoosin kaltaisen tilan, jossa ei enää hallitse ajatuksiaan. Henkilöstä tulee kuin automaatti, jonka kautta pahat henget voivat toimia käyttäen hyväkseen hänen passiivista tilaansa." (1)

 

Käytännön havainnot. Yksi syy epäillä petoksen mahdollisuutta spiritismin alueella ovat monet käytännön havainnot siitä, miten saatana enkeleineen voi hyvin naamioitua ja pukeutua valkeuden enkeliksi (2 Kor 11:14), vaikkapa henkilön lähiomaiseksi. Se on saatanalle helppoa, koska se itsekin oli valkeuden enkeli ennen lankeamistaan (Hes 28:12-19).

   Basil Tysonin kirjassaan ("Ufot, taivaallinen arvoitus", s. 81,82) kertoma kuvaus on hyvä esimerkki edellisestä. Siinä demoni, langennut henkiolento, esiintyi kirjoittajan äitinä, vaikka tämä oli yhä elossa. Se joutui kuitenkin poistumaan Jeesuksen Kristuksen nimen edessä:

 

"Kuten olen jo sanonut, olen koko elämäni ajan tiennyt minuun kohdistuvan pirullisen mielenkiinnon todellisuuden. Olin kerran nuorena miehenä poissa kotoa useita päiviä. Eräänä yönä näin kauheata unta. Saatoin selvästi nähdä sen huoneen oven, jossa nukuin ja koin hirvittävän varmuuden siitä, että tuosta ovesta tulisi selittämätön, kauhea olento. Kauhun ympäröimänä, kuitenkin yhä unessa, näin oven hitaasti avautuvan ja äitini haamun seisovan oviaukossa. Näen yhä mielessäni hänet sellaisena kuin näin hänet silloin, täydellisesti äitini näköisenä jokaista piirteiden yksityiskohtaa myöten. Hänellä oli yllään sama ruskea puku, jonka olin nähnyt hänen yllään lähtiessäni kotoa muutamia päiviä aikaisemmin.

   Järkyttävä asia oli, että tiesin, ettei se ollut äitini. Olin täysin tietoinen siitä, että hän EI ollut läsnä, sillä hän oli kotona, noin 24 kilometrin päässä. Unessani hän käveli lattian poikki vuoteeni ääreen, kumartui ylitseni ja herätti minut suudelmalla. Heräsin oitis demonin epämiellyttävään läsnäoloon. Se oli naamioitunut äidikseni ja hylännyt nyt kokonaan yhdennäköisyyden. Olin silloin kristitty ja käskin Jeesuksen Kristuksen nimessä olentoa poistumaan, eikä se viipynyt kauan!

   Siitä lähtien olen ollut erityisen tietoinen siitä, miten helposti pahat henget voivat näytellä rakkaitamme. Ne voivat ja todella menevätkin tuosta pidemmällekin, sillä ne näyttelevät muita yhtä hyvin kuin meille läheisiäkin."

 

Kun edellisessä esimerkissä henkilön äiti oli vielä elossa ja tätä muistuttanut hahmo ilmestyi, niin löytyy myös sellaisia esimerkkejä, joissa meedion kautta on puhunut kuolleeksi luultu henkilö, mutta jonka myöhemmin on todettu elävän ja viettävän aivan normaalia elämää muualla. Seuraava lainaus viittaa sellaiseen tapaukseen. Merkittävää siinä on, että vaikka istunnon tiedot tuntuivat pitävän paikkansa, ei siinä kuitenkaan todellisuudessa oltu yhteydessä oletettuun henkilöön:

 

Toisen maailmansodan aikana oli erään skotlantilaisen rouvan aviomiehen ilmoitettu "kadonneen taistelussa". Hän odotti ja rukoili miehensä paluuta, mutta näytti varmalta, että tämä oli kuollut. Hyväätarkoittavat uskovat kehottivat häntä menemään spiritistiseen istuntoon ja yrittämään ottaa yhteyttä mieheensä.

   Rouva meni ja hänen hämmästyksekseen hänen miestään suuresti muistuttava olento ilmestyi. He puhelivat yhdessä ja ilmestyksen ääni oli yhtä iloinen kuin hänen miehensä ääni oli aina ollut. Häntä aivan värisytti, kun he puhuivat monista henkilökohtaisista asioista. Mutta kuvitelkaa hänen hämmästystään ja järkytystään, kun hänen aviomiehensä muutamia kuukausia myöhemmin etukäteen ilmoittamatta saapui kotiin terveenä ja reippaana. Hän ei ollut edes haavoittunut. (2)

 

Vielä yhden esimerkin esittää Edmond Gruss Ouija-levyä käsittelevässä kirjassaan. Siinä olevan hengen tunnustukseen on syytä suhtautua varautuneesti, mutta ilmeisesti henget pystyvät lukemaan ihmisten muistilokeroita, kun he ovat ensin antaneet maaperää niille:

 

"Eräs J. Raupert-niminen henkilö kertoo seuraavaa: 'Joitakin vuosia sitten sain tästä oivan kokemuksen. Henki väitti monen kuukauden ajan olevansa eräs jo kuollut ystäväni. Hänellä oli tästä monia erinomaisia todisteita. Hän jäi kuitenkin kiinni aivan ilmeisen ristiriitaisten tietojen esittämisestä ja vilpin käyttämisestä. Kun häntä Jumalan nimessä kehotettiin paljastamaan tietojensa todellinen lähde, hän selitti saaneensa kaikki tietonsa meidän typeristä 'muistilokeroistamme' ja että hän pystyi lukemaan passiivisen muistimme sisältöä yhtä vaivattomasti kuin me luemme kirjaa tai sanomalehteä.'" (3)

 

Mitä Raamattu sanoo kuolleiden olinpaikoista? Jos olet toiminut spiritismin parissa, saatat siis olla siinä käsityksessä, että olet yhteydessä kuolleiden henkiin. Saatat ajatella, että he asustavat aivan lähellämme ilmapiirissä, ja että voimme meedioiden kautta tai jopa itsekin pitää heihin yhteyttä. Ehkä arvelet myös saaneesi viestejä kuolleilta lähiomaisiltasi.

   Mutta onko tämä mahdollista? Onko kuolleiden mahdollista ilmestyä ja puhua meille? Katsomme tätä asiaa seuraavilla riveillä lähinnä Raamatun esimerkkien valossa - esimerkkien, joita jokaisen on hyvä tutkia. Merkittävää parille ensimmäiselle esimerkille on se, että ne lausui Jeesus ollessaan täällä maan päällä. Varmasti hän on parempi asiantuntija kuin kukaan meistä:

 

Lasarus ja rikas mies. Jos etsimme parhaimpia kuvauksia näkymättömästä maailmasta, on niistä varmasti yksi sellainen Jeesuksen kertomus rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta. Tästä kertomuksesta käy hyvin selvästi selville se tosiseikka, että kuolleiden elämä todella jatkuu toisessa maailmassa. Kuitenkin se, mikä on tarinan opetus meille, on, että kuolleiden henget eivät voi lähteä noin vain olinpaikoistaan kuten on esitetty. Tämän estää suuri juopa, joka oli rikkaan miehen ja Lasaruksen välillä:

 

- (Luuk 16:19-26) Oli rikas mies, joka pukeutui purppuraan ja hienoihin pellavavaatteisiin ja eli joka päivä ilossa loisteliaasti.

20. Mutta eräs köyhä, nimeltä Lasarus, makasi hänen ovensa edessä täynnä paiseita

21. ja halusi ravita itseään niillä muruilla, jotka putosivat rikkaan pöydältä. Ja koiratkin tulivat ja nuolivat hänen paiseitansa.

22. Niin tapahtui, että köyhä kuoli, ja enkelit veivät hänet Aabrahamin helmaan. Ja rikaskin kuoli, ja hänet haudattiin.

23. Ja kun hän nosti silmänsä tuonelassa, vaivoissa ollessaan, näki hän kaukana Aabrahamin ja Lasaruksen hänen helmassaan.

24. Ja hän huusi sanoen: 'Isä Aabraham, armahda minua ja lähetä Lasarus kastamaan sormensa pää veteen ja jäähdyttämään minun kieltäni, sillä minulla on kova tuska tässä liekissä!'

25. Mutta Aabraham sanoi: 'Poikani, muista, että sinä eläessäsi sait hyväsi, ja Lasarus samoin sai pahaa; mutta nyt hän täällä saa lohdutusta, sinä taas kärsit tuskaa.

26. Ja kaiken tämän lisäksi on meidän välillemme ja teidän vahvistettu suuri juopa, että ne, jotka tahtovat mennä täältä teidän luoksenne, eivät voisi, eivätkä ne, jotka siellä ovat, pääsisi yli meidän luoksemme.'

 

Rikkaan miehen henki ei siten päässyt ylös pelastettujen puolelle (ed. jakeet) eikä se tai Lasaruskaan päässyt myöskään maan päälle kuten seuraavat jakeet osoittavat. Ihmisille oli annettu kirjoitettu sana, Mooses ja profeetat, johon heidän tuli uskoa, eikä silloin auttaisi vaikka joku kuolleista nousisikin ylös:

 

- (Luuk 16:27-31) Hän sanoi: 'Niin minä siis rukoilen sinua, isä, että lähetät hänet isäni taloon

28. - sillä minulla on viisi veljeä - todistamaan heille, etteivät hekin joutuisi tähän vaivan paikkaan.'

29. Mutta Aabraham sanoi: 'Heillä on Mooses ja profeetat; kuulkoot niitä.'

30. Niin hän sanoi: 'Ei, isä Aabraham; vaan jos joku kuolleista menisi heidän tykönsä, niin he tekisivät parannuksen.'

31. Mutta Aabraham sanoi hänelle: 'Jos he eivät kuule Moosesta ja profeettoja, niin eivät he usko, vaikka joku kuolleistakin nousisi ylös.'"

 

Ryöväri ristillä. Toinen hyvä esimerkki on ristillä oleva ryöväri. Tämäkään henkilö ei jäänyt vaeltelemaan maan päälle, vaan hän meni heti samana päivänä paratiisiin. Jeesus antoi hänelle tämän lupauksen:

 

- (Luuk 23:43) Niin Jeesus sanoi hänelle: "Totisesti minä sanon sinulle: tänä päivänä pitää sinun oleman minun kanssani paratiisissa."

 

Paavali. Yksi esimerkki samalta alueelta tulee Paavalin sanoista. Hänkään ei ajatellut jäävänsä johonkin välitilaan vaeltelemaan maan ilmakehässä, vaan uskoi menevänsä suoraan taivaaseen Herran tykö. Hän ajatteli, että niin kauan kuin hän vielä oli ruumiissaan, hän oli poissa tästä paikasta, mutta välittömästi kuoltuaan hän kuitenkin pääsisi "kotiin" taivaaseen Herran tykö:

 

- (2 Kor 5:6-8) Sentähden me aina olemme turvallisella mielellä ja tiedämme, että, niin kauan kuin olemme kotona tässä ruumiissamme, me olemme poissa Herrasta;

7. sillä me vaellamme uskossa emmekä näkemisessä.

8. Mutta me olemme turvallisella mielellä ja haluaisimme mieluummin muuttaa pois ruumiista ja päästä kotiin Herran tykö.

 

- (Fil 1:23,24) Ahtaalla minä olen näiden kahden välissä: halu minulla on täältä eritä ja olla Kristuksen kanssa, sillä se olisi monin verroin parempi;

24. mutta teidän tähtenne on lihassa viipymiseni tarpeellisempi.

 

"Yhteydessä vain hyviin henkiin". Yksi hyvin tavallinen selitys, joka otetaan esiin puhuttaessa kuolleiden hengistä, on, että "me olemme yhteydessä vain hyviin henkiin, ei pahoihin". Ihmiset voivat vilpittömästi ajatella, että kun he rukoilevat ja kääntyvät hyvien henkien puoleen, niin pahat pysyvät loitolla. He voivat myös ajatella, että "hyviin henkiin" voi aina turvautua, koska ne aina suojaavat eivätkä koskaan vahingoita. Nicky Cruz kertoo juuri tällaisesta käsityksestä vanhempiensa kohdalla. Hänen vanhempansa elivät pitkään kyseisessä uskomuksessa, kunnes aivan elämänsä loppupuolella totuus asiasta valkeni heille:

 

Isä ja äiti sanoivat uskovansa, että hyvät henget suojelivat perhettämme - mutta että heidän kummankin oli oltava valppaina pahoja henkiä vastaan. He uskoivat, että kun he kutsuivat hyviä henkiä apuun, pahat tulivat usein niiden mukana.

   Niinpä he ryhtyivät varotoimenpiteisiin pitääkseen pahat henget loitolla.

   ... Ryhtyessään harjoittamaan noituutta isäni ja äitini eivät edes uneksineet, että pahat henget käyttivät heitä hyväkseen. He luulivat aivan vilpittömästi auttavansa ihmisiä hyvien henkien avulla.

   He oppivat hirvittävän totuuden nopeasti.

   Isä oli niin syvästi henkien vallan alla, että hän vietti melkein kahdeksankymmentä vuotta ilman Kristusta. Totuus valkeni hänelle sillä hetkellä, jolloin hän otti askeleen kohti Vapahtajaa... (4)

 

Mitä tulee yhteyteen "hyviin henkiin", on jälleen hyvä huomata, ettei ole edes mahdollista olla yhteydessä vainajiin - olivat he sitten hyviä tai pahoja. Sen esti suuri juopa, josta edellä puhuttiin.

   Sen sijaan järkevin selitys asialle ovat pahat riivaajahenget, joista mainittiin. Ne voivat jäljitellä rakkaita sukulaisiamme, esiintyä henkioppaina, korkeampana minänä, sisäisenä neuvonantajana tai vaikka kirkastuneina ja ylösnousseina mestareina (asiat, jotka ovat hyvin tavallisia Uuden aikakauden liikkeessä.) Kyseessä eivät siis ole "hyvät" kuolleiden henget, vaan ainoastaan ikivanhat Raamatun mainitsemat vainaja- ja tietäjähenget, joiden ainoa tarkoitus on pettää ja eksyttää meitä. Niistä on kirjoitettu ainakin seuraavissa jakeissa:

 

- (3 Moos 19:31) Älkää kääntykö vainaja- ja tietäjähenkien puoleen; älkää etsikö heitä, ettette tulisi heistä saastutetuiksi. Minä olen Herra, teidän Jumalanne.

 

- (3 Moos 20:6) Ja jos joku kääntyy vainaja- tai tietäjähenkien puoleen, lähtien haureudessa kulkemaan heidän jäljessänsä, sitä ihmistä vastaan minä käännän kasvoni ja hävitän hänet hänen kansastansa.

 

- (5 Moos 18:10-12) Älköön keskuudessasi olko ketään, joka panee poikansa tai tyttärensä kulkemaan tulen läpi, tahi joka tekee taikoja, ennustelee merkeistä, harjoittaa noituutta tai velhoutta,

11. joka lukee loitsuja, kysyy vainaja- tai tietäjähengiltä tahi kääntyy vainajien puoleen.

12. Sillä jokainen, joka senkaltaista tekee, on kauhistus Herralle, ja sellaisten kauhistusten tähden Herra, sinun Jumalasi, karkoittaa heidät sinun tieltäsi.

 

- (3 Moos 20:27) Jos jossakin miehessä tai naisessa on vainaja- tai tietäjähenki, niin heidät rangaistakoon kuolemalla; heidät kivitettäköön, he ovat verivelan alaiset.

 

- (2 Kun 21:6) Myös pani hän poikansa kulkemaan tulen läpi, ennusteli merkeistä, harjoitti noituutta ja hankki itsellensä vainaja- ja tietäjähenkien manaajia; hän teki paljon sitä, mikä on pahaa Herran silmissä, ja vihoitti hänet.

 

- (1 Aikak 10:13) Niin kuoli Saul, koska hän oli ollut uskoton Herraa kohtaan eikä ollut ottanut vaaria Herran sanasta, ja myös sentähden, että hän oli kysynyt vainajahengeltä neuvoa,

 

- (Jes 8:19) Ja kun he sanovat teille: "Kysykää vainaja- ja tietäjähengiltä, jotka supisevat ja mumisevat", niin eikö kansa kysyisi Jumalaltansa? Kuolleiltako elävien puolesta?

 

- (Jes 29:4) Silloin sinä puhut maasta matalalta, sanasi tulevat vaimeina tomusta, sinä uikutat kuin vainajahenki maasta, puheesi tulee supisten tomusta.

 

- (Apt 16-16-18) Ja tapahtui meidän mennessämme rukouspaikkaan, että meitä vastaan tuli eräs palvelijatar, jossa oli tietäjähenki ja joka tuotti paljon tuloja isännilleen ennustamisellaan.

17. Hän seurasi Paavalia ja meitä ja huusi sanoen: "Nämä miehet ovat korkeimman Jumalan palvelijoita, jotka julistavat teille pelastuksen tien."

18. Ja tätä hän teki monta päivää. Mutta se vaivasi Paavalia, ja hän kääntyi ja sanoi hengelle: "Jeesuksen Kristuksen nimessä minä käsken sinun lähteä hänestä." Ja se lähti sillä hetkellä.

 

Miksi spiritismi on väärin? Jos katsotaan edellisiä jakeita spiritismistä, kielletään niissä selvästi yhteydenotto vainajahenkiin tai myös vainajiin. Niissä osoitetaan, ettei tämä asia ole Jumalan tahto, ja että ne henkilöt, joissa oli vainaja- tai tietäjähenki, olivat verivelan alaiset. Heidät tuomittiin kuolemaan vanhan liiton aikana.

   Mutta mistä sitten johtuu näin kielteinen suhtautuminen asiaan? Miksi yhteys vainajahenkiin on niin vakava asia kuten Raamattu osoittaa?

   Vastaus tähän on kuitenkin yksinkertainen. Kun ihminen on iankaikkisuussielu ja Jumala rakastaa ihmisiä eikä halua kenenkään joutuvan kadotukseen, ovat nämä varoitukset sen takia. Ne ovat sen takia, ettei kukaan ihminen joutuisi sidotuksi ja kadottaisi sieluaan, joka on iankaikkinen. Jumala haluaa ihmisen parasta ja siksi nämäkin varoitukset ovat tarpeen.

   Sen tähden sinä, joka toimit tällä alueella, ymmärrä edellisten jakeiden merkitys. Tee ajoissa parannus ja hylkää väärät yhteytesi kääntyen Jumalan puoleen Jeesuksen Kristuksen kautta. Kun tämän teet, saat puhdistuksen synneistäsi ja iankaikkisen elämän:

 

- (1 Joh 1:9) Jos me tunnustamme syntimme, on hän uskollinen ja vanhurskas, niin että hän antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.

 

- (1 Joh 2:12) Minä kirjoitan teille, lapsukaiset, sillä synnit ovat teille anteeksi annetut hänen nimensä tähden.

 

Toisaalta jos sinä torjut Jumalan armon, joudut sinä silloin itse maksamaan synneistäsi iankaikkisessa kadotuksessa, joka on valmistettu perkeleelle ja hänen enkeleillensä. Anna siis mieluummin Jumalan koskettaa itseäsi ja vapauttaa itsesi valheen verkosta:

 

- (Matt 25:41,46) Sitten hän myös sanoo vasemmalla puolellaan oleville: 'Menkää pois minun tyköäni, te kirotut, siihen iankaikkiseen tuleen, joka on valmistettu perkeleelle ja hänen enkeleillensä.

46. Ja nämä menevät pois iankaikkiseen rangaistukseen, mutta vanhurskaat iankaikkiseen elämään.

 

- (Gal 5:19-21) Mutta lihan teot ovat ilmeiset, ja ne ovat: haureus, saastaisuus, irstaus,

20. epäjumalanpalvelus, noituus, vihamielisyys, riita, kateellisuus, vihat, juonet, eriseurat, lahkot,

21. kateus, juomingit, mässäykset ja muut senkaltaiset, joista teille edeltäpäin sanon, niinkuin jo ennenkin olen sanonut, että ne, jotka semmoista harjoittavat, eivät peri Jumalan valtakuntaa.

 

- (Ilm 22:12-17) Katso, minä tulen pian, ja minun palkkani on minun kanssani, antaakseni kullekin hänen tekojensa mukaan.

13. Minä olen A ja O, ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu.

14. Autuaat ne, jotka pesevät vaatteensa, että heillä olisi valta syödä elämän puusta ja he pääsisivät porteista sisälle kaupunkiin!

15. Ulkopuolella ovat koirat ja velhot ja huorintekijät ja murhaajat ja epäjumalanpalvelijat ja kaikki, jotka valhetta rakastavat ja tekevät.

16. Minä, Jeesus, lähetin enkelini todistamaan näitä teille seurakunnissa. Minä olen Daavidin juurivesa ja hänen suvustansa, se kirkas kointähti."

17. Ja Henki ja morsian sanovat: "Tule!" Ja joka kuulee, sanokoon: "Tule!" Ja joka janoaa, tulkoon, ja joka tahtoo, ottakoon elämän vettä lahjaksi.

 

Mistä kummitusilmiöt johtuvat? Eräs alue, joka on yhteydessä spiritismiin, ovat kummitusilmiöt, joita jotkut ihmiset voivat kokea joko tahtoen tai tahtomattaan. He saattavat kokea kopistelua, ääniä, muita ilmiöitä tai vaikkapa tunteen siitä, että heitä seurataan. Useat tämän alueen ilmiöt liikkuvat tosin vain mielen alueella eli ne ovat hallusinaatioita ja näkyjä, mutta sen lisäksi on myös todellisia ilmiöitä.

   Mistä sitten johtuu, että jotkut ihmiset voivat kokea näitä ilmiöitä? Mikä on syynä siihen, että se rajoittuu yleensä vain näihin määrättyihin henkilöihin, kun taas muut saavat olla niistä täysin vapaat ja rauhassa?

   Selitykseksi voidaan kuitenkin sanoa, että näihin ilmiöihin on aina määrätyt syynsä. Ne eivät synny sattumalta. Ne saavat alkunsa yleensä seuraavista asioista, joita luetellaan. Jos kärsit näistä ilmiöistä, tunnistat todennäköisesti joitakin niistä sinulle tutuiksi:

 

Salaopit. Ensimmäinen ja yleisin syy lienee se, että talon nykyiset tai entiset asukkaat ovat osallistuneet salaopillisiin ja parapsykologisiin puuhiin. He ovat voineet harjoittaa näitä asioita, joista sitten on seurannut kyseisiä ilmiöitä. Kurt Koch, jolla oli runsaasti kokemusta tältä alueelta, kirjoitti:

 

Omassa sielunhoitotyössäni olen usein joutunut vastakkain tämän arvoituksellisen asian kanssa. Olen huomannut, että se on yhteydessä kummitustalon entisten tai nykyisten asukkaiden salatieteellisiin puuhiin. (5)

 

Toisaalta jos ihminen kääntyy Kristuksen tykö ja antaa elämänsä Jumalalle, katoavat nämä ilmiöt ja henget joutuvat perääntymään. Sinäkin, jos kärsit näistä asioista ja käännyt Jeesuksen Kristuksen luo, voit vapautua. Se tapahtuu siten, että vastustat perkelettä ja hänen henkiään Jeesuksen Kristuksen nimessä, niin ne joutuvat pakenemaan:

 

- (Jaak 4:7) Olkaa siis Jumalalle alamaiset; mutta vastustakaa perkelettä, niin se teistä pakenee.

 

Esineet. Eräs syy voivat olla esineet, jotka on tehty epäjumalanpalvelusta varten. Ne ovat riivaajahenkien omaisuutta ja joskus kristitytkin ovat tuoneet näitä "tuhon omaksi vihittyjä" esineitä kotiinsa - yleensä matkamuistoja - ja saaneet kokea sairautta, painostusta ja selittämättömiä ongelmia. Okkulttiset kirjatkin voivat olla tällainen portti.

   Seuraava kuvaus on esimerkki tältä alueelta. Siinä kirjan kirjoittaja oli saanut lahjaksi lehmänhännän, joka oli kuoleman hengellä kirottu. Hän kuitenkin vapautui heti ahdistuksesta, kun hävitti noitakalun polttamalla (vrt. Apt 19:18,19):

 

Profeetta painoi päänsä rukoukseen ja muutaman sekunnin jälkeen hän kysyi: "Minä näen kotinne seinällä tikun, mutta en ymmärrä mitä se tarkoittaa. Olisiko teillä ajatusta mikä se voisi olla?" Siihen hänen vaimonsa jatkoi: "Minäkin näen sen tikun ja sen päässä on karvoja!" - "Se on lehmän häntä. Mumuye-mieheltä saamani lahja. Ripustin sen kotini eteisen seinälle." "Se on noitakalu. Kuoleman hengellä kirottu. Mene ja polta se, niin pääsette vapaaksi!" Ajatella! Ilmankos Nabang oli vaistonnut minussa "kuoleman lemua". Profeetta painoi päänsä uudelleen rukoukseen...

   Matkaa oli kotiin sataviisikymmentä kilometriä, mutta se ei ollut haittana profeettojen näkökyvylle. Illan hämärtyessä tempasin lehmän hännän seinältä. Vielä tenupullo ja tikut kassiin. Kävellessäni muina miehinä asumalähiön metsikköön sain vaikean hengenahdistuskohtauksen, ilma tuntui olevan kuin kiven alla. Puskaan päästyäni valelin noitakalun tenulla ja tuikkasin tuleen. Samassa sisäinen side katkesi, kuukausia kestänyt ahdistus hävisi ja olin jälleen vapaa. Yölliset demonien päällekarkaamiset loppuivat ja tunne kuolleesta ruumiista katosi. Mitä tähän voisi muuta sanoa kuin HALLELUJAA! (6)

 

Henkilöihin liittyvät. Hyvin suuri osa ilmiöistä liittyy tietyn henkilön, meedion, ympärille. Kun tämä henkilö poistuu, lakkaavat ilmiöt, tai saattavat kulkea mukana uuteen paikkaan. Monesti tällaiset kontaktihenkilöt ovat vielä nuoria.

 

Parantajalla käynti. Yksi mahdollinen syy ilmiöihin voi olla se, että joku perheestä on käynyt henkiparantajalla tai antanut käsitellä itseään maagisesti sairauden takia; se on voinut avata oven hengille.

   Kurt Koch kertoo eräästä tällaisesta tapauksesta eli naisesta, joka oli parannettu magialla. Sen seurauksena hän kuitenkin joutui kärsimään näistä ilmiöistä:

 

Vanha rouvashenkilö tuli sielunhoidolliseen keskusteluun. Hän kertoi asunnossaan esiintyvistä oudoista kummitusilmiöistä. Öisin hänen makuuhuoneessaan juoksi koiria, jotka yrittivät nuolla häntä. Näkymättömät kädet olivat kohottaneet hänen sänkynsä ylös, ja toisinaan hän oli nähnyt useita erilaisia hahmoja huoneessaan. Kun hän rukoili, hävisivät kummitusilmiöt välittömästi. Tätä kummittelua oli kestänyt jo vuosikausia. Rouva on henkisesti täysin terve, eikä kärsi mistään mielenterveydellisistä häiriöistä. Kysymykseeni oliko hän koskaan ollut tekemisissä salaopin kanssa, hän vastasi, että hänet oli parannettu mustalla magialla kurkkumädästä ja eräästä toisesta sairaudesta. (7)

 

Suvullakin voi olla vaikutusta. Jos henkilön suvussa on harjoitettu salaopillisia asioita, voi hän itse olla myös näihin asioihin sidottu ja kärsiä niiden takia. Toisaalta tässäkin pätee se, että jos sinä itse olet sidottu näiden asioiden takia, mutta irtisanoudut niistä ja vastustat vääriä voimia Jeesuksen nimessä, voit sinä vapautua.

 

Entä esi-isien henkien palvonta? Asia, joka liittyy aiheeseen kuolleiden olinpaikoista, on esi-isien henkien ja pyhimysten palvonta, jota aiomme käsitellä tässä lopussa. Tämä asia, jota monissa kansoissa varsinkin Aasiassa, mutta myös luonnonkansojen parissa esiintyy, on monille ongelmallinen. He eivät aina tiedä, miten siihen tulisi suhtautua ja miten sen kanssa menetellä. Kuvaus nykypäivän Japanista osoittaa asian todellisuuden:

 

Jokaisessa japanilaisessa kodissa tai ainakin jokaisen suvun omistuksessa on buddhalaisalttari, jonka edessä palvotaan esi-isien henkiä. Japanilaiset uskovat, että palvomisen laiminlyömisestä seuraa rangaistus: talo palaa, perheenjäsen sairastuu vakavasti, tapahtuu auto-onnettomuus. En tiedä, uskovatko sivistyneet japanilaiset toden teolla henkien olemassaoloon, mutta sen tiedän, että useimmat heistä pelkäävät niiden kostoa. (8)

 

Kun on kyseessä esi-isien ja pyhimysten henkien palvonta, josta yllä oleva esimerkki kertoo, kuuluu tähän alueeseen siis se, että esi-isien henkien ajatellaan vaikuttavan nyt eläviin ihmisiin niin, että he voivat tuottaa jälkeläisilleen sekä hyviä että pahoja asioita. Niiden ajatellaan tuottavan jälkeläisilleen joko hyvinvointia, terveyttä ja vaurautta tai vaikkapa sairauksia ja huonoja asioita - aina sen mukaan, miten niitä on lepytetty mm. erilaisten ruokauhrien kautta. Usein on kuitenkin vaikea sanoa, vetääkö lähinnä koston pelko vai kiintymys ihmisiä palvelemaan näitä henkiä mahdollisimman hyvin.

   Mutta kun on kyseessä edellinen käsitys, on sinun, joka uskot siihen, hyvä kuitenkin ottaa huomioon seuraavat pari seikkaa. Ne on syytä ottaa huomioon, koska olet saattanut erehtyä tässä asiassa:

                                                            

Ei yhteyttä. Ensimmäinen asia, mihin kannattaa kiinnittää huomiota, ovat edellä olevat Raamatun jakeet, joissa viitataan siihen, että vainajien henget eivät voi noin vain lähteä vaeltelemaan maan päälle tai ilmestyä ihmisille. Jos nämä jakeet todella pitävät paikkansa, merkitsee se sitä, että meidän on mahdotonta olla yhteydessä kuolleisiin eivätkä meidän kunnioituksemme tai muutkaan tekemisemme vaikuta heihin lainkaan. Itse asiassa kaikki apu tai kosto, mitä odotamme heiltä, on turhaa, koska he eivät voi enää vaikuttaa tähän maailmaan.

 

Riivaajahenget. Toinen huomio, mikä voidaan tehdä, on, että jos sinulle ilmestyy jokin henki tai henget, ovat korkeintaan kyseessä riivaajahenget, jotka sinua vaivaavat. Ne asuvat maan ja taivaan välillä ja voivat hyvin vaivata ihmisiä kuten Raamatussa kerrotaan. (Ne on kuitenkin helppo karkottaa Jeesuksen nimen kautta, Mark 10:17, jos sinä ensin käännyt hänen puoleensa.) Eli sinä olet silloin todellisuudessa ollut yhteydessä vain niihin, etkä kuolleiden henkiin. Samaan asiaan viittaavat myös seuraavat jakeet:

 

- (1 Kor 10:19,20) Mitä siis sanon? Ettäkö epäjumalanuhri on jotakin, tai että epäjumala on jotakin?

20. Ei, vaan että, mitä pakanat uhraavat, sen he uhraavat riivaajille eivätkä Jumalalle; mutta minä en tahdo, että te tulette osallisiksi riivaajista.

- (5 Moos 32:17) He uhrasivat riivaajille, epäjumalille, jumalille, joita he eivät tunteneet, uusille, äsken tulleille, joista teidän isänne eivät tienneet.

 

Kunnioitus ja palvonta. Yksi asia, joka myös kannattaa huomioida, on, että vanhempien ja esivanhempien kunnioittaminen ei ole väärin. Se ei ole väärin, koska myös Jeesus sitä opetti (Mark 7:9,10 ja 10:19).

   Asian toinen puoli on kuitenkin se, että Jumala yksin on palvontamme arvoinen, koska hän on luonut esi-isämme ja kaikki ihmiset. Hän yksin ansaitsee kiitoksemme ja palvontamme ja häneltä voimme myös pyytää apua tarvittaessa kuten esim. Filippiläiskirjeessä todetaan (Fil 4:6: Älkää mistään murehtiko, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalalle tiettäväksi). Menneitä esi-isiäkin voidaan siis tietyllä tavalla kunnioittaa ja arvostaa, eikä hautojen hoitaminenkaan ole huono asia, mutta on hyvä ymmärtää, ettei sillä ole sen suurempaa merkitystä niin heille kuin meillekään:

 

- Kuka sinulle tuollaista on sanonut? Tietysti kristityt saavat hoitaa hautansa. Näkisitpä suomalaiset hautausmaat; ne ovat kuin kauneimpia puutarhoja.

- Ehkä olen sitten ymmärtänyt väärin . . . En edes muista, mistä sain sellaisen käsityksen.

   Nakagawa-san näyttää helpottuneelta.

- On eri asia hoitaa hauta ja palvoa henkiä. Eihän sinun tarvitse sinne ruokauhreja viedä.

   Minun mielestäni täkäläisen kristillisen kirkon pitäisi kehittää japanilaisia tapoja esi-isien muiston kunnioittamiseksi. Se kuuluu erottamattomasti tähän kulttuuriin. aivan turhaan kristityt saavat sellaisen maineen, etteivät he kunnioita esi-isiään - kun kunnioittaminen ja palvominen ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. (9)

 

 

 

 

Viittaukset:

 

1. Raphael Gasson: "The challenging counterfeit", eight printin USA, s. 89

2. Roy Allan Anderson: Henkimaailman salaisuudet, s. 94

3. Sit. kirjasta "Jälleensyntyminen vai ruumiin ylösnousemus", Mark Albrecht, s. 93

4. Nicky Cruz: "Juokse henkesi edestä", s. 22, 178

5. Kurt Koch: Taikauskot, s. 50

6. Vanhaparta: Operaatio Mumuye jatkuu, s. 184, 185

7. Kurt Koch: Taikauskot, s. 51

8. Mailis Janatuinen: Tapahtui Tamashimassa, s. 13

9. Mailis Janatuinen: Tapahtui Tamashimassa, s. 89,90

 

Lisää aiheesta:

Lue, miksi ei ole syytä uskoa ufojen olevan avaruusaluksia vierailta planeetoilta tai avaruudesta, vaan että kyseessä ovat ihmisiä pettävät henget

 

 

Wicca ja noituus. Mistä asioista wicca-kultti koostuu ja mikä voima siinä vaikuttaa? Wiccan jäsenet ja noidat eivät ota petoksen mahdollisuutta huomioon

 

 

Saatananpalvonta, satanismi, Musta Raamattu ja black metal-musiikki kiehtovat monia, mutta ovat osa laajasta petoksesta ja valheesta ihmisiä kohtaan

 

 

Mistä voi tunnistaa, ovatko opetus, johdatus tai kokemukset Jumalasta vai valhehengistä? Harha-askeleita on syytä välttää.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Jeesus on

tie ja totuus

 ja elämä

 

 

  

 

Tartu kiinni iankaikkiseen elämään!

 

Lisää aiheesta:

Lue, miksi ei ole syytä uskoa ufojen olevan avaruusaluksia vierailta planeetoilta tai avaruudesta, vaan että kyseessä ovat ihmisiä pettävät henget

 

 

Wicca ja noituus. Mistä asioista wicca-kultti koostuu ja mikä voima siinä vaikuttaa? Wiccan jäsenet ja noidat eivät ota petoksen mahdollisuutta huomioon

 

 

Saatananpalvonta, satanismi, Musta Raamattu ja black metal-musiikki kiehtovat monia, mutta ovat osa laajasta petoksesta ja valheesta ihmisiä kohtaan

 

 

Mistä voi tunnistaa, ovatko opetus, johdatus tai kokemukset Jumalasta vai valhehengistä? Harha-askeleita on syytä välttää.