Etusivulle    Kirjoituksia    Sää    Kartat    Webkamerat    Webkamerat2    Yleistieto    Tärkeää

 
 

Ruoka ja terveys

Kolme "myrkkyä"

Tavallisimpien sairauksien hoito ja ruokavalio

Korkea verenpaine

Diabetes

Alzheimerin tauti, dementia, sappikivet, halvaukset,  kuoliot ja monet silmäsairaudet

Ummetus

Syöpä

Osteoporoosi

Tulehdukset ja kivut

Astma

Syitä sairauksiin

Liikunta

Ruoan vaikutus mielialaan 


 

KORKEA VERENPAINE

 

Korkea verenpaine on yksi tavallisimpia sairauksia länsimaissa. Sitä sairastaa länsimaiden aikuisväestöstä 15-30 prosenttia, ja esim. Suomessa verenpainelääkkeitä käyttää yli puoli miljoonaa henkilöä, joka merkitsee noin 10 % väestöstä.

   Mitä tulee korkean verenpaineen hoitoon, lähtee se aivan samoista lähtökohdista kuin muiden sydän- ja verisuonisairauksien hoito. Hyödyllisiä ovat mm. rasvainen kala sekä kasviöljyt niiden omega-3-rasvahappojen takia sekä kaikki edellämainitut tekijät, joilla sydän- ja verisuonisairauksia ehkäistään ja hoidetaan. Samoilla keinoilla voidaan vaikuttaa tehokkaasti kumpaankin ongelma-alueeseen.

   Verenpaineen hoidossa on kuitenkin muutamia määrättyjä tekijöitä, jotka kannattaa huomioida, ja joista voi olla hyötyä sen hoidossa. Ne voivat alentaa korkeata verenpainetta matalammalle tasolle:

 

Suolan vähentäminen tai suolaton ruokavalio on todettu hyväksi verenpaineen hoidossa. Sillä mitä suurempi ruumiin suolapitoisuus on, sitä korkeampi on verenpaine, mutta jos ruoan suolapitoisuutta (Suositus on 1,2 grammaa päivässä, kun esim. suomalaiset saavat sitä noin kymmenkertaisen määrän.) saadaan laskettua, alentaa se myös verenpainetta. Samanlaisia verenpainetta nostavia aineita ovat myös lakritsi ja salmiakki.

   Käytä sentähden vähemmän suolaa tai käytä kaliumpitoista pan-suolaa, joka on paljon hyödyllisempi elimistölle. Sitä ei kannata juuri ruokiin lisätä, koska sitä on jo kaupasta ostetuissa elintarvikkeissa riittävästi. Tavallisissa makkaroissa ja leivissä sitä on paljon.

 

Kalium on eräs niistä aineista, jonka on todettu vaikuttavan verenpaineeseen suotuisasti. Sen merkitys perustuu siihen, että se toimii natriumin (sitä on suolassa) vastavaikuttajana ja hillitsee sen haitallisia vaikutuksia. Siten jos ravinnossa on riittävästi kaliumia, niin munuaisten kyky suodattaa natriumia tehostuu, joka johtaa verenpaineen laskemiseen. Sen runsaasta saannista on hyötyä verenpaineen hoidossa.

   Hyviä kaliumin lähteitä ovat varsinkin banaani (360 mg / 100 g) sekä avokado (450 mg / 100 g), mutta sitä on myös täysjyväviljassa, kaaleissa, perunassa, soijapavuissa, pähkinöissä, maitotuotteissa sekä herneissä, pavuissa ja linsseissä runsaasti. Samoin sitä on lähes kaikissa hedelmissä ja kasviksissa.

 

Foolihapon runsaasta saannista on todettu olevan hyötyä verenpaineen alentamisessa. Esim. Harvardin sairaanhoitajien terveysseuranta osoitti, että niillä, jotka saivat foolihappoa runsaasti, ei verenpaine juuri koskaan kohonnut (Terveys-Hymy 3 / 2005, s. 12). Tämä aine voi vaikuttaa suotuisasti verenpaineeseen sekä ehkäistä aivohalvauksia.

   Hyviä foolihapon lähteitä ovat kaikki kaalit, paprika, pinaatti, täysjyvävilja, herneet, pavut, linssit, hedelmät ja marjat sekä liha. Esim. yhdestä annoksesta parsa- tai ruusukaalia, seitsemästä täysjyväleivästä tai yhdestä paprikasta saa jokaisesta 100 mikrogrammaa foolihappoa. Isossa lasillisessa appelsiinituoremehua sitä on noin 40 mikrogrammaa.