Etusivulle    Kirjoituksia    Sää    Kartat    Webkamerat    Webkamerat2    Yleistieto    Tärkeää

 
 

Ruoka ja terveys

Kolme "myrkkyä"

Tavallisimpien sairauksien hoito ja ruokavalio

Korkea verenpaine

Diabetes

Alzheimerin tauti, dementia, sappikivet, halvaukset,  kuoliot ja monet silmäsairaudet

Ummetus

Syöpä

Osteoporoosi

Tulehdukset ja kivut

Astma

Syitä sairauksiin

Liikunta

Ruoan vaikutus mielialaan


 


 

SYITÄ SAIRAUKSIIN

 

Kun ovat kyseessä monet sairaudet, saavat ne usein alkunsa väärästä ruokavaliostamme. Me saatamme syödä liian paljon epäterveellistä ruokaa (varsinkin sokeria, valkoisia jauhoja sekä rasvaisia ruokia) ja taas liian vähän sellaista ravintoa, jossa olisivat tärkeät suojaravinteet kuten vitamiinit ja kivennäisaineet. On hyvin mahdollista, että saamme kyllä riittävästi energiaa ruoasta, mutta tärkeät suojaravinteet puuttuvat, ja se voi johtaa sairastumiseen. Tämä on länsimaissakin mahdollista.

   Toisaalta pelkän kasvisravinnon syöjät muodostavat oman erikoisen ryhmänsä. He useimmiten välttyvät monilta elintasosairauksilta (sappikivet, sydän-ja verisuonitaudit, diabetes, ummetus, syöpä), mutta voivat silti kärsiä tiettyjen aineiden puutoksista, ja se voi johtaa sairastumiseen.

   Esim. tuberkuloosi - tauti, johon on kuollut enemmän ihmisiä kuin mihinkään muuhun tartuntatautiin - on sellainen sairaus, johon pelkän kasvisravinnon syöjät ovat alttiimpia sairastumaan. (Mm. Etelä-Lontoon aasialaissiirtolaisten parissa tehdyn tutkimuksen mukaan kasvisyöjät sairastuivat tuberkuloosiin 8 kertaa useammin kuin ne, jotka söivät päivittäin joko lihaa, kalaa tai maitotuotteita; Valitut palat: Terveyttä vai sairautta ruoasta?, s. 417) Syynä siihen voi olla mm. B12-vitamiinin ja D-vitamiinin puute, jotka ovat tärkeitä vastustuskyvylle, ja joita voidaan saada pääosin eläinkunnan tuotteista (kala, liha, kananmuna, maitotuotteet). Samoin joillakin saattaa olla puutetta B2-vitamiinista (kala, liha, kananmuna, maitovalmisteet, täysjyvävilja), sinkistä (kala, liha, täysjyvävilja, pähkinät, herneet, pavut, maitotuotteet), raudasta (liha, kala, kananmuna, herneet, pavut, täysjyvävilja, tummanvihreät lehtikasvikset) sekä muista suojaravinteista. Ne kaikki ovat tärkeitä vastustuskyvyn kannalta ja usein niitä voi olla vaikea saada pelkästä kasvisravinnosta.

   Jos kuitenkin ajatellaan sitä, mikä on suurin syy sairastumisiin nykypäivänä, on se varmaankin liikasyöminen ja sen seurauksena tullut ylipaino. Suuntaus länsimaissa on ollut se, että ihmiset ovat monissa maissa keskimäärin lihavampia kuin koskaan ennen, ja se on sitten tuonut mukanaan sairauksia. Sydän- ja verisuonisairaudet, sappikivet, ummetus- ja suolistovaivat, nivelvaivat ja monet muut vaivat voivat johtua nimenomaan liikasyönnistä, ylipainosta ja vääränlaisesta ravinnosta. Varsinkin ns. roskaruoka, joka sisältää paljon sokeria, valkoisia jauhoja ja eläinrasvoja sekä vähän kuitua, voi olla syynä liikapainoon sekä terveydentilan huonontumiseen:

 

Kolmasosa amerikkalaisten aterioista roskaruokaa

 

Roskaruoka muodostaa lähes kolmasosan amerikkalaisten päivittäin syömästä kalorimäärästä, tutkijat kertoivat tiistaina. Heidän ruokavaliostaan 25 prosenttia koostuu makeisista, jälkiruuista, limsoista ja alkoholijuomista. Lisäksi viisi prosenttia ruoasta on suolaisia välipaloja.

   - Me tiedämme, että ihmiset syövät paljon roskaruokaa, mutta se, että lähes kolmasosa amerikkalaisten kaloreista tulee näistä kategorioista, on shokeeraavaa. Ei ihme, että liikalihavuus on epidemia tässä maassa, hämmästeli tutkimusta johtanut professori Gladys Block Berkeleyn yliopistosta.

   Tutkimuksessa haastateltiin 4760:tä aikuista. Tutkittavia pyydettiin kirjaamaan ylös kaikki ruoka, mitä he olivat syöneet vuorokauden aikana.

   Tutkijoiden mukaan huolestuttavaa ruokavaliossa on myös se, että roskaruoassa ei ole elintärkeitä vitamiineja ja hivenaineita.

   - Suuri määrä amerikkalaisista on vitamiinien suhteen aliravittuja. On mahdollista olla samaan aikaan liikalihava mutta aliravittu ravintoaineista, Block totesi. (Etelä-Suomen sanomat, 3.6.2004)

 

Se, mikä merkitys päivittäisillä valinnoilla on painon hallinnassa, käy ilmi myös seuraavasta taulukosta (6 / 2003 Koulurauhaa, s. 25). Siinä osoitetaan, miten paljon jokapäiväiset valinnat voivat säästää turhalta energialta ja rasvalta. Sillä on paljon merkitystä varsinkin laihduttajan kannalta:

 

Vanha tapa

Uusi tapa

Säästynyt energia kcal/vrk

Säästynyt energia
kg/vuodessa

Viineri (80 g)

Pikku pulla (50 g)

155

8

Ranskal. Perunat (120 g)

Keitetyt perunat (120 g)

185

10

Kevytmaito (6 dl)

Rasvatonmaito (6 dl)

80

4

Kermajuusto (3 viipal.)

Kevytjuusto 20 (3 viipal.)

50

3

Meetvursti (4 viipal. 30 g)

Palvikinkku (30 g)

95

5

Voi tai margariini (30g)

Kevytlevite (30 g)

110

6

A-olut tai virvoitusj. (0,33 l)

Vesi / Kiven.vesi (0,33 l)

130

7

Suklaapatukka (35 g)

Omena / appels. (150 g)

140

7

Kahvissa (4 kuppia päiv.)

Kahvikerma (0,5 dl)

Ykkösmaito (0,5 dl)

80

4

Sokeri (2 palaa / kuppi)

Ilman sokeria

80

4