Etusivulle    Kirjoituksia    Sää    Kartat    Webkamerat    Webkamerat2    Yleistieto    Tärkeää

 
 

Ruoka ja terveys

Kolme "myrkkyä"

Tavallisimpien sairauksien hoito ja ruokavalio

Korkea verenpaine

Diabetes

Alzheimerin tauti, dementia, sappikivet, halvaukset,  kuoliot ja monet silmäsairaudet

Ummetus

Syöpä

Osteoporoosi

Tulehdukset ja kivut

Astma

Syitä sairauksiin

Liikunta

Ruoan vaikutus mielialaan


 


 

SYÖPÄ

 

Syöpä on yksi tavallisimpia sairauksia länsimaissa. Sen vakavuuden osoittaa se, että siihen kuolee monissa maissa joka kolmas ihminen, ja että se on toiseksi yleisin kuolinsyy heti sydän- ja verisuonisairauksien jälkeen. Erityisesti on yleistynyt keuhkosyöpä, joka Yhdysvalloissa on eniten uhreja vaatinut syöpälaji. Syynä siihen on varmasti tupakanpolton voimakas yleistyminen viimeisten vuosikymmenten aikana.

   Miten sitten syöpää voidaan ehkäistä, ovat siinä hyödyksi lähes samat tekijät kuin muidenkin sairauksien kohdalla. Näiden sairauksien ennaltaehkäisy ei siis juurikaan poikkea toisistaan, vaan samat keinot voivat päteä useisiin eri sairauksiin. Kuitenkin erityisesti syövän kohdalla on havaittu tärkeiksi tekijöiksi seuraavat asiat:

 

Kuitupitoinen ravinto on jo tuotu esille, ja myös syövän ehkäisyssä siitä voi olla hyötyä. Tämä kävi ilmi Dennis Burkittin tutkimuksissa luonnonkansojen parissa (Ks. lainaus edellä!). Hän totesi, ettei näillä kansoilla esiintynyt juuri lainkaan suolistosyöpää, kuten ei ummetustakaan ja muita suolistosairauksia, heidän kuitupitoisen ravintonsa takia. Samoin hän esitti, että sellaiset muut syövät kuin rinta-, eturauhas-, (Suomessa rintasyöpä on naisten yleisin syöpä ja eturauhassyöpä miesten yleisin syöpälaji.) sekä kohtusyöpä johtuvat juuri kuitupitoisen ravinnon puutteesta, joka on niin yleistä länsimaissa. Monet tutkijat ovat myöhemmin vahvistaneet todeksi ne väitteet, jotka Burkitt esitti.

   Sentähden jos halutaan vähentää syövän riskiä, on syötävä enemmän kuitua. Sitä saa lähes kaikista kasvikunnan tuotteista, joita ei ole liian pitkälle jalostettu. Hyviä sen lähteitä ovat varsinkin täysjyväviljatuotteet kuten leseet, ruisleipä (Monet tutkimukset ovat osoittaneet varsinkin ruisleivän hyödyn syövän ehkäisyssä.), kaurahiutaleet, ohrasuurimot, grahamleipä, tumma pasta, tumma riisi sekä marjat, hedelmät ja kasvikset.

 

Kaalit. Ristikukkaiset kasvit kuten kaalit (kerä-, parsa-, lehti-, kiinan-, ruusu-, kukka-, kyssäkaali...) sekä lanttu ja nauris on havaittu useissa tutkimuksissa hyödyllisiksi syövän ehkäisyssä. Näissä kasveissa on erityisen runsaasti sellaisia yhdisteitä, joiden on havaittu ehkäisevän syöpää. Varsinkin maha- ja suolistosyövän ehkäisyssä ne ovat hyödyllisiä. Lisäksi näissä kasveissa, erityisesti kaaleissa, on runsaasti C- ja K-vitamiineja, foolihappoa ja beetakaroteenia, jotka kaikki voivat torjua syöpää tai muita sairauksia. Ne ovat varsin monipuolista ja terveellistä syötävää.

 

Soija ja vihreä tee ovat aineita, joita monissa länsimaissa käytetään verrattain vähän, mutta jotka kuitenkin on havaittu hyviksi syövän ehkäisyssä. Aasiassa, missä niitä käytetään runsaasti, esiintyy paljon vähemmän rinta-, eturauhas- ja paksusuolensyöpiä. Lisäksi soijapapu on yksi monipuolisimpia aineita; sen lisäksi, että siinä on monia syövältä ja sydäntaudeilta suojaavia yhdisteitä, on se myös hyvä proteiinin, B-luokan vitamiinien sekä kivennäisaineiden lähde.

 

Karotenoidit kuten beetakaroteeni ja lykopeeni ovat aineita, joiden on monissa tutkimuksissa havaittu ehkäisevän syöpää. On havaittu, että jos niitä saadaan riittävästi ravinnosta, voi se varjella monilta tavallisilta syöviltä. Beetakaroteenia on runsaasti porkkanassa, mutta hyviä lähteitä ovat myös paprika, tomaatti, kaalit, pinaatti, persilja, aprikoosi ja bataatti. Lykopeenia on sensijaan tomaatissa paljon.

 

Haitalliset tekijät. Kun on tekijöitä, jotka voivat olla hyödyksi syövän ehkäisyssä, on myös useita tekijöitä, jotka voivat altistaa sille. Sillä kaikki syövät ei synny sattumalta, vaan usein niiden takana voi olla asioita, jotka edistävät sitä. Jos ei oteta lukuun sellaisia harvinaisempia tekijöitä kuten ympäristömyrkyt tai ydinonnettomuudet, ovat tavallisia syövän aiheuttajia ainakin seuraavat kaksi tekijää:

 

Liiallinen auringonotto on asia, jonka vaaraa ei aina ajatella. Sillä ihosyöpä, joka on liiallisen auringossaolemisen yksi seuraus, ei puhkea aina heti, vaan se vaatii toistuvan altistuksen auringonvalolle ja ultraviolettisäteilylle. Se puhkeaa yleensä yli 40-vuotiaille, joille on jo ehtinyt syntyä ihokudosvaurioita, jotka voivat muodostua syöväksi.

   Ihosyöpä onkin yksi tavallisimmista syöpälajeista tulevaisuudessa ja sen arvellaan lisääntyvän huomattavasti seuraavan parinkymmenen vuoden aikana. Parhaiten tältä syövältä voidaan välttyä siten, kun ei vietetä liian paljon aikaa auringossa kerrallaan.

 

Tupakka on myös asia, joka lisää suuresti syöpäriskin vaaraa. Sillä keuhkosyöpä, joka on monissa maissa yleisin syöpä, on erityisesti tupakoitsijoiden vaiva. Heidän riskinsä sairastua siihen on noin 30-kertainen muihin verrattuna. Tätä syöpää nimitettiin kuitenkin vielä v. 1912 "harvinaisimmaksi sairaudeksi" (Alton Ochsner: Smoking and Cancer, New York, Julian Messner, Inc., 1954, s. 16), mutta nyt se on toiseksi yleisin kuolinsyy heti sydänveritulpan jälkeen. Sen yleistyminen johtuu varmasti tupakoinnin tulemisesta yhä tavallisemmaksi.

   Tupakoitsijoilla onkin suurentunut riski sairastua moniin sairauksiin. Sillä kun The American Cancer Society'n toimesta tehtiin tutkimus 187 000 miehestä, joiden ikä vaihteli 50:stä 69:ään vuoteen, niin esiintyi tupakoitsijoilla huomattavan paljon erilaisia sairauksia. Heillä esiintyi keuhkosyövän lisäksi muita syöpälajeja kuten kurkunpäänsyöpää, ruokatorvisyöpää, virtsarakkosyöpää, vatsahaa sekä sydäntauteja ja siihen liittyviä vaivoja kuten aivoverenvuotoa ja halvaustapauksia (E.C. Hammond ja Daniel Horn: Journal of the Am. Med. Ass., maalisk. 15 1958, s. 1308). Tupakka voi siis olla monien sairauksien takana, ja on siksi yksi suurimpia - ellei joissakin maissa peräti suurin - sairauksien aiheuttajia. Onneksi monet tupakan aiheuttamat vaivat sekä riski sairastua sen aiheuttamiin sairauksiin vähenevät kuitenkin jo muutaman kuukauden kuluessa lopettamisesta. Siksi siitä kannattaa luopua hyvissä ajoin