Etusivulle    Kirjoituksia    Sää    Kartat    Webkamerat    Webkamerat2    Yleistieto    Tärkeää

 
 

Ruoka ja terveys

Kolme "myrkkyä"

Tavallisimpien sairauksien hoito ja ruokavalio

Korkea verenpaine

Diabetes

Alzheimerin tauti, dementia, sappikivet, halvaukset,  kuoliot ja monet silmäsairaudet

Ummetus

Syöpä

Osteoporoosi

Tulehdukset ja kivut

Astma

Syitä sairauksiin

Liikunta

Ruoan vaikutus mielialaan


 

RUOAN VAIKUTUS MIELIALAAN

 

Se, että ruoka-aineet voivat olla hyödyksi tai haitaksi ruumiille, on yleensä helppo ymmärtää. On helppo käsittää, että tietyt ruoat voivat saada parantumista aikaan, kun taas tietyt aineet liiallisesti nautittuna voivat johtaa terveydentilan huonontumiseen. Tämä on helppo käsittää, koska tutkimustietoa alueelta on kertynyt varsin paljon.

   Sensijaan asia, jota on jonkin verran tutkittu, on eri ruoka-aineiden vaikutus mielialaan ja jopa käytökseen. Sillä eräiden tutkimusten mukaan huono ravitsemus voi aiheuttaa masennusta, ärtyisyyttä ja muita psyykkisiä oireita, mikäli se ei sovi ihmiselle. Varsinkin sokeri, lisäaineet sekä allergiat voivat vaikuttaa ihmisen psyykkiseen tilaan jonkin verran. Katsomme näitä tekijöitä erikseen:

 

Sokeri on yksi sellainen aine, jota on pidetty mahdollisena ärtyisyyden, ylivilkkauden ja käytöshäiriöiden laukaisijana. Esim. Yhdysvaltain nuorisovankiloissa tehdyissä tutkimuksissa havaittiin 1980-luvun alussa, että vankien epäsosiaalinen käytös oli selvässä yhteydessä sokerin kulutukseen. Sen eli huonon käytöksen huomattiin selvästi vähentyvän niiden vankien kohdalla, joiden ravinnossa oli vain vähän sokeria. Laajimmassa tutkimuksessa oli mukana 3000 nuorta, joiden ravinnosta poistettiin myös enimmät välipalat ja valmisruoat (Valitut palat: Terveyttä vai sairautta ruoasta?, s. 10).

   Myös tri David L. Messenger kertoo kirjassaan muutamia esimerkkejä sokerin vaikutuksesta mielialaan. Hän tuo esille sen, että sokeri on aine, jolle monet ovat hyvin herkkiä ja joka ei sovi heille. Muita monille haitallisia aineita saattavat olla esim. vehnä, maito, kananmunat, pähkinät, liha, sitrushedelmät ja muut ruoka-aineet, jotka voivat laukaista heissä reaktioita - päänsärky, vatsakipu, huimaus, nuha, ihottuma, hengitysvaikeudet, ärtyisyys, masennus - koska he ovat allergisia näille tuotteille:

 

Muistan 20-vuotiaan naisen, joka tuli vastaanotolleni äkillisten kohtausten vuoksi, joita hänellä oli ollut 12-vuotiaasta asti. Hänellä oli sekavuustiloja pari kolme kertaa viikossa. Hänen vanhempansa olivat vieneet hänet monta kertaa lääkäriin. Kokeiden arvot olivat normaaleja, joten lääkärit päättelivät hänen kärsivän tunne-elämän vaikeuksista eikä elimellisestä aivojen aaltomaisesta häiriötoiminnasta...

   Kävi ilmi, että tämä nainen oli erittäin herkkä sokerille. Kun hän muutti ruokavalionsa ja jätti sokerin kokonaan pois, kohtaukset hävisivät täysin. Hänellä ei ole yli viiteen vuoteen ollut yhtään kohtausta. Hänen tarinansa on vain yksi monista tapauksista, joissa ongelma on fyysinen, mutta sitä aiheuttavaa fyysistä tekijää ei ole kyetty löytämään. Hänen fyysinen ongelmansa aiheutti samalla vakavia tunne-elämän vaikeuksia...

   Minulla on monia potilaita, jotka ovat toipuneet masennus- ja pelkotiloistaan, harha-aistimuksistaan, äkkipikaisuudestaan, äkillisistä ahdistustiloistaan, päänsäryistään ja unettomuudestaan välttämällä kaikkia sokeria sisältäviä ruokia sekä muita puhdistettuja hiilihydraatteja. Muuttamalla ruokavaliotaan ja lisäämällä siihen suuren annoksen vitamiineja, kivennäisaineita ja aminohappoja he ovat parantuneet täydellisesti.(DAVID L. MESSENGER: Terveenä olet onnellisempi, s.22, 163)

 

Lisäaineet ovat toinen mahdollinen tekijä, joka voi vaikuttaa negatiivisesti eräisiin ihmisiin. Niiden merkitys on käynyt ilmi siinä, että kun käyttäytymisongelmaisten ja oppimisvaikeuksista kärsivien lasten ruokavaliosta on poistettu lisäaineet, erityisesti väri- ja säilöntäaineet, joita on teollisesti valmistetuissa tuotteissa, on havaittu muutosta parempaan päin. Erään Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 30-50 yliaktiivista lasta rauhoittui huomattavasti sen jälkeen, kun heidän ruoastaan oli poistettu keinotekoiset väri- ja makuaineet (Valitut palat: Terveyttä vai sairautta ruoasta?, s. 464).

   Toisaalta juuri päinvastainen vaikutus kuin mitä sokerilla ja lisäaineilla saattaa olla, voi olla kalaöljyllä ja rasvaisen kalan rasvahapoilla (omega-3). Sillä joissakin tutkimuksissa on käynyt ilmi, että kalojen rasvahapot voivat vaikuttaa positiivisesti ylivilkkaisiin ja oppimishäiriöisiin lapsiin sekä masennus- ja skitsofreniapotilaisiin. Heidän oireensa ovat saattaneet ratkaisevasti vähentyä tällaisen ravinnon myötä.

 

Kilpirauhasen vajaa- tai myös liikatoiminta voi olla yksi syy masennukseen ja ärtyisyyteen. Siinä ei tosin aina ole kysymys ruokavaliosta - vaikka esim. jodin puute aiheuttaa niitä kumpaakin - vaan elimistön aineenvaihduntahäiriöstä kilpirauhasen takia. Jos ihmisellä on tämä vaiva, liittyy siihen tavallisesti myös muita oireita kuten vajaatoiminnassa väsymys, paleleminen, painonnousu, kuiva iho ja hiukset, muistamattomuus, struuma sekä liikatoiminnassa laihtuminen, väsymys, elintoimintojen nopeutuminen kuten nopeampi sydämen syke, hikoilu, struuma... :

 

Lääkärit voisivat kertoa, kuinka monet masennustilat juontavat alkunsa puutostaudeista, hormonihäiriöistä ja kemikaalien epätasapainosta ihmisruumiissa. Varsin kuvaava tapaus on suurkaupungin nainen, joka kärsi vuosikausia masennustiloista. Häntä hoidettiin lääkkeillä, jopa jonkin aikaa mielisairaalassakin, ja tauti tietenkin luokiteltiin oireisiin sopivan nimikkeen alle. Lääkkeet rauhoittivat, mutta tauti ei parantunut. Mutta sitten yleisessä sairaalassa muista syistä suoritettujen yleistutkimusten yhteydessä onneksi ilmeni potilaan kilpirauhasen vajaatoiminta, mikä saatiin lääkehoidolla korjatuksi. Ihme tapahtui, ja naisen masennuskin siirtyi muistojen joukkoon. (MAURI VIKSTEN: Ahdistuksesta avaralle, s. 106)