Etusivulle    Kirjoituksia    Sää    Kartat    Webkamerat    Webkamerat2    Yleistieto    Tärkeää

 
 

Ruoka ja terveys

Kolme "myrkkyä"

Tavallisimpien sairauksien hoito ja ruokavalio

Korkea verenpaine

Diabetes

Alzheimerin tauti, dementia, sappikivet, halvaukset,  kuoliot ja monet silmäsairaudet

Ummetus

Syöpä

Osteoporoosi

Tulehdukset ja kivut

Astma

Syitä sairauksiin

Liikunta

Ruoan vaikutus mielialaan


 

TULEHDUKSET JA KIVUT

 

Kun ovat kyseessä erilaiset tulehdukset ja kivut sekä nivelvaivat, voivat ne saada alkunsa varsin monista eri tekijöistä. Esim. tavallinen selkäkipu voi johtua välilevyjen vahingoittumisesta, hermopuristuksesta, nivelien virheasennosta tai niiden tulehduksesta, huonosta lihaskunnosta, vääristä työasennoista tai myös liikalihavuudesta, koska se rasittaa selkärankaa. Samoin saattaa olla lukuisia muita syitä selkä- ja muihin kipuihin, joita ihmisillä voi esiintyä.

   Miten sitten erilaisia kipuja voidaan ehkäistä ja lievittää, voi siinä ruokavaliolla olla oma merkityksensä. Mikään ruokavalio ei tosin voi auttaa kaikkiin vaivoihin, mutta monilla alueilla se voi olla avuksi. Esim. seuraavat ruokavaliot on havaittu hyödyllisiksi:

 

Rasvainen kala kuten lohi, kirjolohi, silli, silakka, muikku, makrilli, sardiini, tonnikala... voi lievittää tulehdusta ja nivelkipuja. Rasvaisessa kalassa on paljon tulehdusta ehkäiseviä omega-3-rasvahappoja, jotka voivat poistaa kipua ja vähentää tulehduslääkkeiden tarvetta. Samat omega-3-rasvahapot ovat hyödyllisiä myös sydäntautien ehkäisyssä; samoin niiden on todettu lievittävän joidenkin ihotautien kuten psoriasiksen oireita.

 

Kasviöljyt kuten rypsi-, soija-, oliivi-, maissi-, auringonkukka-, sekä helokkiöljy (Erityisesti helokkiöljy on havaittu hyödylliseksi erilaisten ihottumien kuten atooppisen ihottuman hoidossa. Muilla kasviöljyillä voi olla samanlaisia ominaisuuksia.) voivat ehkäistä erilaisia tulehdusvaivoja. Niissä on omega-3-rasvahappoja kuten rasvaisessa kalassa ja kalaöljyissäkin, ja lisäksi niissä on E-vitamiinia, joka on tärkeä aine tulehdusten ehkäisyssä. Niiden pieni lisääminen viikottaiseen ruokavalioon ei varmastikaan ole haitaksi, koska niiden on todettu myös vähentävän veren kolestrolia sekä ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja.

 

E-vitamiini sekä seleeni ovat aineita, "jotka voivat lievittää lihassärkyä. Erään amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kyseiset ravintolisät helpottivat lamaannuttavaa lihaskipua sekä lihasjäykkyyttä ja -arkuutta" (Valitut palat: Terveyttä vai sairautta ruoasta, s. 325).

   Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat mm. kasviöljyt (auringonkukka-, maissi-, rypsi-, soija-, vehnänalkioöljy...), täysjyvävilja, avokado, kananmuna sekä pähkinät (Jo pari kourallista maapähkinöitä voi tyydyttää päivän tarpeen.). Seleenin hyviä lähteitä ovat sensijaan täysjyvävilja ja liha (paitsi ei alueilla, joissa maaperän seleenipitoisuus on pieni), kala, tomaatti, sipuli, pähkinät, äyriäiset, nilviäiset ja monissa sienissäkin sitä on paljon.

 

Tuoreravinnon, joka sisältää paljon marjoja, kasviksia, hedelmiä sekä täysjyväviljaa, on havaittu olevan hyödyksi nivelvaivoista kärsiville. Tällainen ravinto, jossa on paljon C-vitamiineja ja muita vitamiineja, on varmasti hyödyllisempi elimistölle kuin se puhdistettu ravinto (sokeri, valkoiset jauhot...), jota usein syödään. Monet ovat saaneet lisäksi parantua nivelvaivoistaan ja migreenistään, kun he ovat alkaneet syödä kasvispitoisempaa ruokaa.