Etusivulle    Kirjoituksia    Sää    Kartat    Webkamerat    Webkamerat2    Yleistieto    Tärkeää

 
 

Ruoka ja terveys

Kolme "myrkkyä"

Tavallisimpien sairauksien hoito ja ruokavalio

Korkea verenpaine

Diabetes

Alzheimerin tauti, dementia, sappikivet, halvaukset,  kuoliot ja monet silmäsairaudet

Ummetus

Syöpä

Osteoporoosi

Tulehdukset ja kivut

Astma

Syitä sairauksiin

Liikunta

Ruoan vaikutus mielialaan


 

ALZHEIMERIN TAUTI, DEMENTIA, SAPPIKIVET, HALVAUKSET, KUOLIOT JA MONET SILMÄSAIRAUDET

 

Kun ovat kyseessä niinkin erilaiset taudit kuin Alzheimerin tauti, dementia, sappikivet, halvaukset, kuoliot sekä monet silmäsairaudet, liittyvät nekin usein sydän- ja verisuonisairauksiin. Sillä useissa tutkimuksissa on todettu, että verisuonten hyvällä kunnolla sekä alhaisella kolestrolitasolla voidaan ehkäistä näitä tauteja. Esim. sappikivet liittyvät veren ja sapen kolestrolipitoisuuteen; monet silmäsairaudet taas voivat johtua tavallisista valtimotukoksista, jolloin veri ei pääse kunnolla kiertämään. Edelleen Alzheimerin taudin sekä dementian, joiden uskotaan tulevina vuosina voimakkaasti lisääntyvän, taustalla ovat yleensä verisuoniperäiset tekijät. Niitä voidaan parhaiten ehkäistä siten, että pidetään verisuonista huolta.

   Niinpä kun pyritään suojautumaan näiltä taudeilta, auttavat siinä sellaiset tekijät kuin haitallisten ravintoaineiden (sokeri, valkoiset jauhot, monet eläinrasvat ja kovetetut kasvirasvat) välttäminen sekä sellaisen ravinnon syöminen, joka on hyödyksi sydänsairauksia ehkäistäessä. Eräät tutkimukset, joihin seuraavat lehtiartikkelit viittaavat, ovatkin osoittaneet rasvaisen kalan, pähkinöiden ja kasviöljyjen olevan hyödyksi tällä alueella. Nehän ovat aivan samoja tekijöitä, joilla voidaan hyvin ehkäistä sydäntautejakin:

 

Kalaa syömällä suojaan Alzheimerin taudilta?

 

Maailman eri kolkissa tutkijat etsivät kuumeisesti ehkäisy- ja hoitokeinoja Alzheimerin tautiin, sillä väestön vanhetessa dementian ja varsinkin Alzheimerin taudin uskotaan yleistyvän räjähdysmäisesti. Vastajulkaistussa amerikkalaistutkimuksessa on löydetty viitteitä siitä, että kalan ja omega-3-rasvahappoja sisältävien rasvojen kulutus alentaa huomattavasti ikäihmisten riskiä sairastua Alzheimerin tautiin.

   Tutkijat havaitsivat, että kerran viikossa kalaa nauttivilla oli 60 prosenttia pienempi riski sairastua Alzheimerin tautiin niihin kanssaveljiinsä ja -sisariinsa verrattuna, jotka eivät juurikaan kalaan koskeneet. Myös omega-3-rasvahappojen, joita on runsaasti muun muassa kaloissa ja rypsiöljyssä, todettiin alentavan sairauden riskiä. Havaitut tulokset pitivät pintansa, vaikka ne suhteutettiin muihin dementian riskitekijöihin kuten koulutukseen sekä sydän- ja verisuonisairastavuuteen.

   Tutkijat toteavatkin, että nauttimalla kalaa, öljypohjaisia salaattikastikkeita ja pähkinöitä, voi Alzheimerin taudin vaara alentua... (Etelä-Suomen sanomat, 29.7.2003)

 

Pussi pähkinöitä viikossa voi pitää sappikivet loitolla

 

Säännöllinen pähkinöiden syöminen voi ehkäistä sappikivitautia, kertovat yhdysvaltalaistutkijat. Heidän mukaansa tähän riittää pussillinen pähkinöitä, noin 140 grammaa viikossa. Vaikutus on sama kaikilla pähkinöillä.

   Pähkinät sisältävät monia hyödyllisiä aineita, jotka voivat selittää tulokset. Pähkinöissä on muun muassa runsaasti tyydyttämättömiä rasvahappoja, joiden on eläinkokeissa havaittu vaikuttavan sappikivitaudin riskiin. Yhteyteen vaikuttavat todennäköisesti myös pähkinöiden muut ainesosat. Ehdokkaita ovat muun muassa pähkinän sisältämät ravintokuidut, magnesium sekä kasvisterolit. (Etelä-Suomen sanomat, 6.7.2001)