Etusivulle    Kirjoituksia    Sää    Kartat    Webkamerat    Webkamerat2    Yleistieto    Tärkeää

 
 

Ruoka ja terveys

Kolme "myrkkyä"

Tavallisimpien sairauksien hoito ja ruokavalio

Korkea verenpaine

Diabetes

Alzheimerin tauti, dementia, sappikivet, halvaukset,  kuoliot ja monet silmäsairaudet

Ummetus

Syöpä

Osteoporoosi

Tulehdukset ja kivut

Astma

Syitä sairauksiin

Liikunta

Ruoan vaikutus mielialaan


 

UMMETUS

 

Ummetus, jossa on kysymys suolen toimimisesta liian harvoin ja epäsäännöllisesti sekä ehkä ulosteen kovuudesta, on yksi tavallinen vaiva länsimaissa. Sitä, kuten ei peräpukamiakaan, ei juurikaan tavata luonnonkansoilla, joiden ravinto on luonnonmukaista ja kuitupitoisempaa, vaan se on yleistä vain kaupungeissa ja siellä, missä ollaan siirrytty toisenlaiseen ravintoon. Sen mukana on lisäksi tullut monia muita sairauksia, jotka ennen olivat paljon harvinaisempia:

 

Tohtori Denis Burkitt, joka on toiminut lähetyslääkärinä Afrikassa, oli taitava tutkija. Hän selvitti sulamattoman massan ja kuitujen osuutta ruokavaliossa. Burkitt havaitsi, että Afrikan alkuasukkaat heimoympäristössään eivät oikeastaan kärsineet lainkaan vatsa- ja suolistovaivoista. Heillä oli harvoin ummetusta, umpilisäkkeentulehduksia, sappikiviä, paksusuolentulehduksia, paksusuolensyöpää tai muita ruuansulatus- ja suolistosairauksia. Niillä, jotka olivat muuttaneet kaupunkiin, alkoi 15-20 vuoden sisällä olla näitä mainittuja sairauksia.

   Tohtori Denis Burkitt havaitsi, että ruuan läpimenoaika (aika syömisestä ulostamiseen) oli huomattavasti pitempi niillä, jotka söivät "sivistysruokaa" kuin niillä, jotka elivät luonnonmukaisella ravinnolla. Alkuasukkailla aika oli keskimäärin 18-30 tuntia. Kaupunkien asukkailla se vaihteli kahdesta seitsemään päivään. Olennainen ero näiden kahden ruokavalion välillä oli kuitujen ja sulamattoman massan määrässä.

   Alkuasukkaiden ruokavalio oli hyvin luonnonmukaista, hedelmät ja kasvikset syötiin prosessoimatta, ilman monia valmistusvaiheita. Niinpä heimoväestö sai ravintonsa mukana runsaasti sulamatonta massaa ja kuituja sekä puhdistamattomia monipuolisia hiilihydraatteja. Kaupunkilaisten ruokavalio oli aivan päinvastainen.(DAVID L. MESSENGER: Terveenä olet onnellisempi, s.186)

 

Miten sitten ummetusta sekä siihen usein liittyviä peräpukamia voidaan ennaltaehkäistä tai hoitaa, on siinäkin ravinnolla suuri merkitys. Hyväksi on havaittu mm. seuraavat ruokavalioon liittyvät tekijät:

 

Kuidun merkitys on suuri sekä ummetuksen että monien sairauksien hoidossa. Sillä toimimaton suoli, joka yleensä johtuu kuidun vähyydestä sekä vääränlaisesta ravinnosta (paljon sokeria, valkoisia jauhoja ja paljon eläinrasvaa sisältävät ruoat kuten rasvaiset makkarat) on monien elintasosairauksien alku.

   Jos me saamme ravinnosta liian vähän kuitua (sitä pitäisi saada päivässä noin 25-35 grammaa), hidastaa se aina ruoan läpikulkua elimistössä ja mahdollistaa monien haitallisten aineiden kuten karsinogeenien, eli syöpää aiheuttavien aineiden, sekä kolestrolin imeytymisen elimistöön, koska niillä on enemmän aikaa. Sensijaan kuitupitoisen ravinnon, jossa on paljon sekä liukenematonta että liukenevaa kuitua, on havaittu olevan hyödyksi elimistölle ja nopeuttavan ruoan kulkua sen läpi.

   Hyväksi tällä alueella on havaittu mm. kauran ja ohran liukeneva kuitu - sitä on myös marjoissa, hedelmissä ja kasviksissa - koska se helpottaa ulostamista tekemällä ulosteen pehmeämmäksi. Lisäksi niissä molemmissa kuten myös ruisleivässä on runsaasti liukenematonta kuitua, joka nopeuttaa ruoan läpikulkua ja lisää ulosteen määrää. Kummatkin kuitutyypit ovat hyödyllisiä ummetuksen hoidossa.

 

Vedellä ja riittävällä juomisella on havaittu myös olevan hyötyä ummetuksen ehkäisyssä, koska vähäisellä veden nauttimisella voi olla osuutta sen synnyssä.

   Veden merkitys perustuu siihen, että jos sitä ei saada riittävästi, niin kuivettuu paksusuolessa oleva massa entisestään. Sen sisältö kovettuu ja sen eteneminen hidastuu. Sensijaan jos vettä on riittävästi - vähintään 1,5 - 2 litraa päivässä - vaikuttaa se myönteisesti suolen toimintaan ja ummetuksen ehkäisyyn. Riittävästä veden saannista on havaittu olevan hyötyä myös munuaiskivien ehkäisyssä.