Nature


Main page | Jari's writings | Other languages

This is a machine translation made by Google Translate and has not been checked. There may be errors in the text.

   On the right, there are more links to translations made by Google Translate.

   In addition, you can read other articles in your own language when you go to my English website (Jari's writings), select an article there and transfer its web address to Google Translate (https://translate.google.com/?sl=en&tl=fi&op=websites).

                                                            

 

 

ТВ програма „Апокалипса на диносаурусите“

 

 

Прочитајте како секуларната ТВ програма се однесува на големото цунами што се случи со уништувањето на диносаурусите, што е јасно потопот споменат во Библијата

                                                           

Случајно видов програма од два дела на ТВ наречена Апокалипса на диносаурусите (Диносаурска апокалипса., BBC/PBS/France Télévisions, Iso-Britannia, 2022.). Тоа го подигна заедничкото верување дека диносаурусите изумреле пред околу 65 милиони години на крајот на таканаречениот креда период. Причината за тоа се претпоставува дека е астероид кој удрил во земјата и предизвикал уништување на диносаурусите.

     Што се сетивте на оваа програма? Се согласувам дека диносаурусите, како и другите животи, се соочија со уништување, но датирањето и причината за уништувањето може да не се согласат.

    Прво, присуството на диносауруси на земјата. Дали навистина живееле пред повеќе од 65 милиони години? Нема да разговарам понатаму за оваа тема овде бидејќи ја опфатив во другите мои пишувања. Само ќе наведам дека фосилите на диносаурусите немаат никакви ознаки или ознаки што ги живееле тогаш. Наместо тоа, меките ткива, радиојаглеродот, ДНК и крвните клетки пронајдени во фосилите силно сугерираат дека се поминати најмногу неколку илјади години од нивното присуство на Земјата. Овие работи во фосилите се доказ за нивното неодамнешно истребување, а не за исчезнувањето што се случило пред милиони години.

    Покрај тоа, истражувачите би направиле добро да го земат предвид фактот дека многу традиционални приказни постојано се однесуваат на змејови, кои многу личат на диносауруси. Некои можеби ќе речат дека тие биле само митски суштества, но всушност приказите на змејот биле вообичаени кај повеќето народи, како што покажува следниот цитат. Ова е сигурно прашање на изумрени животни, чие постоење можеше да го докажат раните луѓе пред само неколку милениуми. Терминот диносаурус не бил измислен до 1800-тите од Ричард Овен.

 

Змејовите во легендите се, доволно чудно, исто како вистинските животни кои живееле во минатото. Тие личат на големи влекачи (диносауруси) кои владееле со земјата долго пред да се претпостави дека се појавил човекот. Змејовите генерално се сметале за лоши и деструктивни. Секоја нација се повикува на нив во својата митологија. ( The World Book Encyclopedia, Vol. 5, 1973, стр. 265)

 

Што е со причината за изумирањето на диносаурусите? Причината за уништувањето во програмата беше претставена како астероид кој удрил во земјата пред повеќе од 65 милиони години. Меѓутоа, во програмата беше признаено дека „никој не нашол фосил од диносаурус за да докаже дека умреле како резултат на сударот“. Со други зборови, астероид кој паѓа на земјата е лошо објаснување за изумирањето на диносаурусите.

    Наместо тоа, програмата излезе со многу поразумно објаснување за уништувањето на диносаурусите: вода. Многупати беше кажано и изнесено во програмата дека големо цунами би предизвикало уништување на диносаурусите во областа Хел Крик. Еве неколку цитати од програмата:

 

Тука е слатководната средина на формацијата Хел Крик. Парчето, кое свети во нијанси на неонско-црвено и зелено, доаѓа од лушпата на морско животно во форма на спирала, амонит. Овој морски организам влегол во слатководна средина каде што не му е местото. Како амонитите завршиле овде е мистерија.

 

Затоа, карпестиот слој е порозен и дебел околу еден метар. Тоа и другите необични карактеристики укажуваат на извонреден настан според мислењето на Роберт. Можеби овде се случила поплава или лизгање на кал, што за миг затрупало сè под него.

 

Колку побрзо е закопано животното или ако погребот е причина за неговата смрт, толку поповолни се условите за фосилизирање. … 99,9% од животните не фосилизираат

 

Методот на репродукција на птеросаурусите беше очигледно успешен. Тоа сугерира дека животот бил нормален додека ударот на астероид не променил сè на ужасен начин.

 

Дали овие животни шетале во морето? Одеа да се напијат од мекиот насип.

    Бројот на фосили пронајдени од Роберт сугерира дека дури и на крајот на периодот на Креда, Танис преполнил со живот.

 

Тимот на Роберт следи атрактивен синџир на водство. Првата трага се фосилите на риби кои доживеале масовно изумирање.

 

Еве дрво. Наспроти него, труповите на рибите се цврсто исцедени.

 

Еве некои фосили тука и таму. Еве една, а до неа друга есетра свртена на овој начин. Под есетрата е уште една есетра. Телото му оди под стеблото на дрвото и се појавува од другата страна.

    Затоа, карпестиот слој е порозен и дебел околу еден метар. Тоа и другите необични карактеристики укажуваат на извонреден настан според мислењето на Роберт. Можеби овде се случила поплава или лизгање на кал, што за миг затрупало сè под него.

 

Според теоријата на Роберт, рибите фатени во заостанатите стебла на дрвја и опкружени со сфери умреле откако биле фатени во некаков вид на поплава и брзо биле закопани во талогот. Затоа се толку добро сочувани. Што го предизвика плимниот бран? Според една хипотеза, астероид кој удрил во морето предизвикал цунами. Сега зборуваме за сосема поинаков вид цунами. Беше многу повисоко и поголемо од модерните цунами. ... Неговата висина беше најмалку еден километар.

 

Дали цунами може да предизвика стратификација видена во Танис?

 

Мислам дека истражувачите во програмите беа на вистинскиот пат. Водата навистина била вклучена во уништувањето на диносаурусите. Ова не беше случај само во областа Хел Крик, која беше опфатена во програмата, туку и секаде на друго место. Hell Creek е само едно од местата каде што се пронајдени диносаурусите, бидејќи остатоците од овие животни се пронајдени насекаде низ светот. Всушност, фосилите од овие животни, како и фосилите на другите животни, не би ни постоеле доколку свлечиштата прво брзо не ги закопале овие животни во калта. Тоа е единствениот начин да се објасни потеклото на сите фосили, чие формирање денес тешко се забележува. Во програмата, исто така, беше признаено дека создавањето фосили е редок настан:Колку побрзо е закопано животното или ако погребот е причина за неговата смрт, толку поповолни се условите за фосилизирање. … 99,9% од животните не фосилизираат“.

   Второ, програмата рече дека морските животни како што се амонитите и рибите се пронајдени во истите слоеви како дрвјата и диносаурусите. Како е ова можно? Како може морските, копнените и дрвјата да се појават заедно во ист слој? Единственото објаснување е дека големо цунами го предизвикало овој феномен, како што е претставено во програмата. Во програмата дури беше наведено за големината на цунамито дека „Неговата висина беше најмалку еден километар“.

    Што сакам да кажам со претходниот? Ако зборуваме за големо цунами, зошто не можеме директно да зборуваме за потопот спомнат во Библијата како причина за уништување? Тоа е најверојатната причина за уништување и на диносаурусите и на другите видови. Оваа точка вреди да се земе предвид, бидејќи се пронајдени неколку стотици рани сметки за поплави, како што покажуваат следните цитати:

 

Околу 500 култури - вклучувајќи ги и домородните народи на Грција, Кина, Перу и Северна Америка - се познати во светот каде легендите и митовите опишуваат привлечна приказна за голема поплава што ја промени историјата на племето. Во многу приказни, само неколку луѓе ја преживеале поплавата, исто како и во случајот со Ное. Многу од народите сметале дека потопот е предизвикан од богови на кои, од една или друга причина, им здодеало човечкиот род. Можеби луѓето биле корумпирани, како во времето на Ное и во легендата на индијанското племе Хопи од Северна Америка, или можеби имало премногу и премногу бучни луѓе, како во епот на Гилгамеш. (Kalle Taipale: Levoton maapallo, стр. 78)

  

Ленормант во својата книга „Почеток на историјата“ вели:

„Имаме можност да докажеме дека приказната за потопот е универзална традиција во сите гранки на човечкото семејство, а таквата извесна и единствена традиција како оваа не може да се смета за замислена басна. Тоа мора да биде сеќавање на вистински и застрашувачки настан, настан што остави толку силен впечаток во главите на првите родители на човечкото семејство што дури и нивните потомци никогаш не можеа да го заборават. mahdollinen?, стр. 5)

 

Народи од различни раси имаат различни приказни за наследството за огромната катастрофа од поплавите. Грците раскажале приказна за Потопот, и таа е фокусирана околу ликот по име Деукалион; дури и долго пред Колумбо, домородците на американскиот континент имале приказни кои го одржувале жив споменот на големата поплава. Приказните за поплава се пренесуваат од генерација на генерација до денес, исто така во Австралија, Индија, Полинезија, Тибет, Кашмир и Литванија. Дали сите тие се само приказни и приказни? Дали се сите измислени? Се претпоставува дека сите тие ја опишуваат истата голема катастрофа. (Вернер Келер: Raamattu на oikeassa, стр. 29)

 

Друга причина се остатоците од морски животни и растенија на високите планински масиви, вклучувајќи го хималајскиот Монт Еверест и другите високи планински венци. Еве неколку цитати од книгите на самите научници на оваа тема:

 

Додека патувал на Бигл, самиот Дарвин пронашол фосилизирани морски школки од високо на Андите. Тоа покажува дека она што сега е планина некогаш било под вода. (Џери А. Којн: Miksi evoluutio on totta [Зошто еволуцијата е вистина], стр. 127)

 

Има причина внимателно да се погледне оригиналната природа на карпите во планинските масиви. Најдобро се гледа на Алпите, во варовите Алпи на северната, таканаречена хелветска зона. Варовникот е главниот карпест материјал. Кога ќе ја погледнеме карпата овде на стрмните падини или на врвот на планината - ако имавме енергија да се искачиме таму - на крајот ќе најдеме фосилизирани животински остатоци, животински фосили, во неа. Често се многу оштетени, но можно е да се најдат препознатливи парчиња. Сите тие фосили се варови школки или скелети на морски суштества. Меѓу нив има амонити со спирален навој, а особено многу школки со двојно лушпа. (…) Во овој момент, читателот би можел да се запраша што значи тоа што планинските венци содржат толку многу седименти, кои исто така можат да се најдат стратифицирани на дното на морето. (стр. 236.237 „Мууттува маа“, Пенти Ескола)

 

Харутака Сакаи од Јапонскиот универзитет во Кјушу долги години ги истражувал овие морски фосили на Хималаите. Тој и неговата група наведоа цел аквариум од мезозојскиот период. Кревки морски лилјани, роднини на сегашните морски ежови и морски ѕвезди, се наоѓаат во ѕидовите на карпите на повеќе од три километри надморска височина. Амонити, белемнити, корали и планктони се наоѓаат како фосили во карпите на планините (…)

   На надморска височина од два километри, геолозите пронашле трага оставена покрај самото море. Нејзината брановидна површина на карпа одговара на формите што остануваат во песокот од нисководните бранови. Дури и од врвот на Еверест се наоѓаат жолти ленти од варовник, кои настанале под вода од остатоците од безброј морски животни. („Maapallo ihmeiden planeetta“, стр. 55)

 

Што може да се заклучи од горенаведеното? Бесмислено е да се зборува за милиони години, бидејќи самите фосили на диносаурусите не сведочат за такво нешто. Меките ткива, радиојаглеродот, ДНК и крвните клетки во нив јасно укажуваат на само кратки временски периоди. Наместо тоа, овие животни умреле главно во потопот споменат во Библијата, иако тие сè уште живееле по овој настан. За тоа сведочат приказите на змејови кај многу народи.

     Многу други примери би можеле да се наведат на оваа точка, но се надевам дека претходните примери покажуваат дека библискиот опис за потопот е вистинска историја, но милионите години се имагинација. Атеистичките теории за потеклото на универзумот и почетокот на животот се дел од слична имагинација, бидејќи ниту едно небесно тело не може да се појави самостојно, а животот не може сам да се појави. За овие не постои ниту еден доказ, што дури и неколку научници атеисти го признаа. За овие прашања имам пишувано во неколку мои написи, а во нив се и искрените мислења на научниците атеисти. Посакувам сите да ги разгледаат овие работи повнимателно. Јас самиот бев атеист кој веруваше во атеистички теории за создавање и милиони години. Сега ги сметам за басни, лаги и бајки.

 

 


 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Jesus is the way, the truth and the life

 

 

  

 

Grap to eternal life!

 

Other Google Translate machine translations:

 

Милиони години / диносауруси / човечка еволуција?
Уништување на диносаурусите
Науката во заблуда: атеистички теории за потекло и милиони години
Кога живееле диносаурусите?

Историја на Библијата
Поплавата

Христијанска вера: наука, човекови права
христијанството и науката
Христијанската вера и човековите права

Источни религии / Њу Ејџ
Буда, будизам или Исус?
Дали реинкарнацијата е вистина?

исламот
Откровенијата и животот на Мухамед
Идолопоклонството во исламот и во Мека
Дали Куранот е сигурен?

Етички прашања
Ослободете се од хомосексуалноста
Родово неутрален брак
Абортусот е кривично дело
Еутаназија и знаци на времето

Спасението
Може да се спасите